"Počela sam da kašljem na odmoru, a onda su mi lekari dijagnostikovali rak"

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Hana je pola godine tražila lekarsku pomoć, ali ju je doktor uveravao da nema razloga za brigu. Kad je potražila drugo stručno mišljenje, saznala je da boluje od agresivne vrste raka

Hana Bird (24) šest meseci po povratku sa odmora nije mogla mirno da zaspi. Mučili su je noćno znojenje, osip, gubitak težine i kašalj koji nikako nije prestajao.

Kako piše The Sun, ova mlada devojka išla je kod doktora više puta nedeljno, ali je iz ordinacije uvek izlazila uz rečenicu da joj “nije ništa”. Na kraju se ispostavilo da je ova mlada devojka imala non-Hočkinov limfom, opaku vrstu raka.

U martu 2022. Hana je bila na skijanju. Najpre je osetila bolove u leđima i grudnom košu, a potom je dobila upalu pluća.

Po povratku sa odmora Hana je otišla kod drugog doktora, koji ju je uputio na rendgen. Ubrzo joj je dijagnostikovan difuzni limfom velikih B-ćelija, retka vrsta raka krvi koja utiče na imuni sistem.

- To nije bio šok, laknulo mi je što sam konačno dobila dijagnozu - kaže Hana.

Novi pregled u aprilu 2022. pokazao je da je tumor zauzeo tri četvrtine Haninih pluća. Lekari su rekli da je rak već u četvrtom stadijumu, što znači da se proširio na druge organe. Studije sugerišu da dve od pet osoba koje imaju četvrti stadijum ove vrste raka izgube bitku protiv bolesti.

Na sreću, Hana je primljena na kliničko ispitivanje gde je dobila imunoterapijski nehemoinvazivni lek. Ovaj lek deluje tako što pomaže imunom sistemu da prepozna i napadne ćelije raka.

- Na pola skeniranja moj tumor se smanjio za 80 odsto. Do septembra 2022. završen je proces lečenja i rak je nestao. Ja sam jedina osoba u Velikoj Britaniji kojoj je non-Hočkin nestao samo na ovaj način - navodi Hana.

Ona apeluje na sve da zatraže drugo mišljenje ukoliko nisu zadovoljni odgovorom lekara ili dovode u pitanje prvu dobijenu dijagnozu.

- Išla sam kod istog doktora svaki put; mislim da bi mi dijagnoza bila postavljena mnogo ranije da sam potražila još jedno stručno mišljenje - smatra Hana.

U oktobru 2022. Hana je dobila je dozvolu od lekara da putuje. I dalje svakih 12 nedelja odlazi na CT kako bi bila sigurna da se znakovi raka nisu vratili.

Simptomi koji mogu da ukažu na non-Hočkinov limfom

  • Otečeni limfni čvorovi na vratu, pazusima ili preponama
  • Bol u stomaku ili otok
  • Bol u grudima, kašalj ili otežano disanje
  • Stalni umor
  • Groznica
  • Noćno znojenje
  • Neobjašnjivi gubitak težine

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leona

    13. mart 2023 | 23:30

    Hvala Ti Gospode. Ovo je lepa vest. Znaci pronadjen je lek i za to zlo.

  • Beograđanka

    14. mart 2023 | 08:35

    Mojoj snaji, imala je tada 22 godine, takođe su govorili da ima grip, virozu ovu, virozu onu... Ali srećom je ipak blagovremeno stigla kod pravog specijaliste. Operisana je, od bolesti već više od deset godina nema ni traga... Hvala bogu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA