Stručnjak otkriva zašto je izbeljivanje zuba u kućnim uslovima preporučljivo: Efektno rešenje za blistav osmeh

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Prema rečima doktorke Spasić, ova metoda nije invazivna, ne oštećuje zubnu gleđ ukoliko su zubi zdravi i sama procedura je kontrolisana

Upoznati smo sa činjenicom koliko je oralna higijena važna za sveukupno zdravlje. Redovno pranje zuba i korišćenje konca su osnovne stvari u dobroj stomatološkoj rutini. Međutim, i pored dobre i redovno higijene zuba postoje stvari na koje ne možemo da utičemo.

Postoje brojni uzorci zbog koji zubi menjaju boju, neke od njih su genetika, starenje, konzumiranje cigareta i kafe i slično.

Kada lepi i beli zubi promene boju, većina ljudi pribegava alternativnim rešenjima za izbeljivanje zuba, koja uglavnom nisu efektna i dugotrajna. Ali, da li ste znali da svojim zubima možete da vratite belinu i u kućnim uslovima, a da dobijete rezultate kao da ste bili kod vrhunskog stomatologa?

Na ovu temu govori doktor stomatologije Jelena Spasić, zaposlena u Acibadem Bel Medic-u.

- Kao jednostavan i bezbedan estetski metod, izbeljivanje zuba kod pacijenata je vrlo popularan stomatološki tretman. Ambulantno i takozvano kućno izbeljivanje jesu dva osnovna profesionalna načina izbeljivanja zuba. Preporučujem kućno izbeljivanje zuba  jer pacijent sam može da kontroliše željenu boju zuba, koriste se trejevi koji se nose u toku noći i spavanja, sa specijalnim gelovima za izbeljivanje zuba od 16 ili 22 odsto - započinje priču za Telegraf dr Jelena Spasić.

Doktorka Jelena Spasić Foto:Privatna arhiva

Kako ističe naša sagovornica, ova metoda nije invazivna, ne oštećuje zubnu gleđ ukoliko su zubi zdravi i sama procedura je kontrolisana od strane lekara.

- Pod "kućnim" izbeljivanjem se podrazumeva procedura koja je pod kontrolom stomatologa, ali je pacijent sprovodi u kućnim uslovima. Na osnovu otiska zuba, koji se uzima u ordinaciji, izrađuju se individualne tanke folije koje idealno prijanjaju na površine zuba i koje se koriste u kombinaciji sa izbeljivačima. U zavisnosti od jačine izbeljivača, koje ordinira stomatolog, kao i željenog intenziteta izbeljivanja, folije se nose određen broj sati dnevno ili tokom noći, u ukupnom trajanju od nedelju-dve - objašnjava dr Spasić.

Kućno izbeljivanje je dugotrajnije

Prema rečima stomatologa, pri ambulantnom izbeljivanju se koriste visoke koncentracije izbeljivača, te sama procedura sveukupno traje od sat i po do dva.

- Izbeljivanje se u tom slučaju može pospešiti određenim lampama ili laserski, i u jednom aktu se, ako pacijent želi intenzivnije beljenje, može i ponoviti. Ambulantno izbeljivanje povećava osetljivost zuba, zbog većih koncentracija izbeljivača, i sama se boja zuba vraća relativno brže.

Zubi, izbeljivanje zuba Foto:Shutterstock

Upravo zato se i preporučje kućno izbeljivanje, koje je dugotrajnije, ali je postepeno, pa se i boja vraća postepeno, u znatno dužem vremenskom periodu - kaže stomatolog i naglašava da su obe procedure su vrlo bezbedne, ali je kućna sigurnija u estetskom smislu zato što pacijent može da prekine izbeljivanje u trenutku kad je zadovoljan bojom.

Doktorka Spasić otkriva da je metoda izbeljivanja zuba takođe i rešenje za tetraciklinski prebojene zube kod osoba koje su u detinjstvu uzimale velike doze antibiotika i kao posledica toga nastali sivo-braonkasto prebojebi zubi.

Ono što je takođe važno naglasiti kada je izbeljivanje zuba u pitanju je da osoba u periodu kada izbeljuje zube mora da se sudržava od određene hrane i pića.

Na pitanje da li se i zbog čega razlikuju ambulantno izbeljivanje zuba od alternativnog, stomatolog odgovara:

- Ambulantno se u velikoj meri razlikuje od alternativnog samim tim što se koriste izbeljivači kvalifikovanih brendova i metoda izbeljivanja je kontrolisana od strane lekara, kao i sam efekat.

Zubi, izbeljivanje zuba Foto:Shutterstock

Doktor stomatologije Jelena Spasić kaže da je trajnost rezultata nakon izbeljivanja zuba individualna i da se može ponoviti na svakih 12 meseci, koliko bi i trebalo da traje sam efekat, u zavisnosti takođe od životnih navika pacijenta.

Izbeljivanje ne treba da radi svako

Prema rečima naše sagovornice, osobe koje imaju parodontopatiju, velike recesije desni kao i bilo koji drugi vid oboljenja periodoncijuma ne bi trebalo da izbeljuju zube. Ono se takođe ne preporučuje deci i trudnicama.

- Pre izbeljivanja je potrebno da pacijent ima potpuno sanirane zdrave zube, zdrave desni kao i uklonjene konkremente i pigmentacije - zaključuje doktor stomatologije Jelena Spasić.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA