4 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete vlašac

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Pored toga što svojom aromom obogaćuje jela, vlašac je veoma zdrav

Vlašac je biljka koja vodi poreklo iz Evrope, Severne Amerike i delova Azije, ali je danas veoma zastupljen širom sveta, budući da je postao veoma popularan dodatak mnogim jelima.

Ova ukusna i nežna lukovica obiluje dragocenim nutrijenatima i nudi nam brojne prednosti za zdravlje, a mi smo izdvojili četiri za vas.

1. Može da poboljša zdravlje srca

Jedno od najvažnijih organskih jedinjenja koje se nalazi u vlašcu je alicin, koji je povezan sa smanjenim nivoom "lošeg" holesterola u telu i poboljšanim zdravljem srca. Alicin je takođe povezan sa snižavanjem krvnog pritiska.

Drugo organsko jedinjenje koje se može naći u vlašcu je kvercetin, a on je direktno povezano sa snižavanjem nivoa holesterola i naslaga u arterijama.

2. Jača imunitet

Visok nivo vitamina C u vlašcu može da pomogne da se pojača efikasnost imunog sistema, stimulacijom proizvodnje belih krvnih zrnaca; takođe, stimuliše proizvodnju kolagena, što je suštinska komponenta u stvaranju novih krvnih sudova, ćelija, tkiva i mišića.

Vlašac Foto:Pixabay

3. Utiče na kosti

Postoji širok spektar vitamina i minerala koji se nalaze u vlašcu, ali jedan od najvažnijih je svakako vitamin K, obavezan u ishrani, a koji nije tako rasprostranjen u uobičajenoj hrani. Vitamin K je veoma važan u održavanju mineralne gustine kostiju i integriteta kostiju.

Visok nivo vitamina K, kao onaj koji se nalazi u vlašcu, može pomoći da se proizvede osteokalcin, što je ključni deo održavanja mineralne gustine u kostima.

4. Odličan za detoksikaciju

Vlašac ima blaga diuretička svojstva i u kombinaciji sa drugim karakteristikama, koje se odnose na neutralisanje slobodnih radikala i antibakterijska svojstva, predstavlja odličan prirodni način da se izvrši detoksikacija tela.

Stimulacijom mokrenja, vlašac može pomoći telu da izbaci višak toksina, soli, vode, pa čak i masti - što se odražava na bolji rad svih organskih sistema, piše "Organicfacts".

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je obilaznica koja spasava centar Gornjeg Milanovca od teretnog saobraćaja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    9. mart 2023 | 12:28

    Meni tako muka ima neki jak miris probao 2 puta ne vredi muka mi od njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA