Njihova ćerka je dobila opasnu bakterijsku infekciju: Roditelji upozoravaju na simptome

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Mama i tata su odmah znali da nešto ozbiljno nije u redu

Par iz Melburna upozorava porodice na potencijalnu po život opasnu bakterijsku infekciju nakon što je njihovo dete provelo tri dana u bolnici, gde su se lekari borili za bebin život.

Kada su Lindal i Ben Makartur prvi put primetili da je njihovo 18-mesečno dete Hedli bolesno, odveli su je kod svog lokalnog lekara opšte prakse, koji je rekao da je najverovatnije prehlađena. Međutim, iste noći, Hedli je počela da doživljava teške simptome kao što su povraćanje i dezorijentacija.

- Imali smo osećaj da se nešto više dešava - rekao je Ben.

Par je sledio svoje instinkte i pozvao Viktorijansko odeljenje za virtuelnu hitnu pomoć (VVED) - besplatnu 24-časovnu video telezdravstvenu službu za hitne medicinske savete, koja im je savetovala da pozovu hitnu pomoć.

Tamo im je rečeno da Hedli mora odmah da bude stavljena u indukovanu komu.

Dijagnostikovan joj je streptokok A, koji je izazvao trovanje krvi, i provela je naredne tri noći boreći se za život.

- Kada doktor kaže da će samo dobiti drugo mišljenje od jednog od kolega, a onda sledećeg minuta ima 20 ljudi u sobi i od vas se traži da odete jer treba da spasu njen život, to je šok. Kao roditelj jednostavno ne želite da odete, ali morate ih pustiti da rade.

Strep A je vrsta bakterije koja se često nalazi u grlu i na koži i obično uzrokuje upale grla. Međutim, u retkim slučajevima, bakterije mogu izazvati tešku infekciju poznatu kao invazivna streptokokna bolest grupe A ili iGAS.

Znaci upozorenja invazivne streptokokne bolesti grupe A uključuju povraćanje, groznicu, kratak dah i infekciju kože koja se brzo širi.

I Lindal i Ben su pozvali druge roditelje da paze na ove "crvene zastavice" kod svoje dece i da veruju svom osećaju ako misle da nešto nije u redu.

- Roditelji najbolje poznaju svoju decu... ako mislite da nešto nije u redu sa vašim detetom, odvedite ga u bolnicu. Uvek možete da se zalažete za svoje dete, ako znate da nešto nije u redu sa njim, pogurajte ga da mu obezbedite tretman koji mislite da mu je potreban - kaže zabrinuti tata.

Dok je Hedli van bolnice i dobro se oporavlja, njeno stopalo je pogođeno krvnim ugrušcima i biće joj potrebna operacija da bi mogla da hoda.

- Biće to dug put do oporavka... ali ona je ovde i možemo da je gledamo kako raste - završava mama za "7NEWS".

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA