Muškarcu (69) pukla žučna kesa nakon uzimanja preteranih količina popularnog suplementa kurkume

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Ovaj slučaj naglašava potencijalne opasnosti svakodnevnog uzimanja biljnih suplemenata

Dijetetski suplementi doživeli su ogromnu popularnosti u prošlom veku. Međutim, popularna potražnja je jedno - a nauka iza toga nešto sasvim drugo.

Veoma je zabrinjavajuće istraživanje koje je povezalo uobičajeni suplement sa rupturom žučne kese kod 69-godišnjeg muškarca nakon što se "predozirao" sa dijetetskim suplementom na bazi popularnog začina i antioksidanta - kurkume.

Bilo da ga dodate u svoje jelo za bolji ukus ili ga dodate u ishranu radi zdravlja, kurkuma je veoma popularan začin. Međutim, njen aktivni deo, poznat kao kurkumin, nudi daleko više od običnog sastojka za kuvanje. Antiinflamatorni kurkumin povezan je sa čitavim nizom prednosti, u rasponu od kontrole dijabetesa do kontrolisanja problema vezanih za artritis.

kurkuma foto: pixabay.com

Ti moćni efekti pretvorili su kurkumin u popularan suplement koji mnogi koriste. Međutim, izveštaj o slučaju, koji je objavljen u American Journal of Medical Case Reports, kako prenosi "Express", upozorava na ovaj dijetetski proizvod.

Naime, muškarac star 69 godina završio je u hitnoj pomoći nakon što se tri dana previjao od bolova u stomaku i grudima, praćeno groznicom i znojenjem. Bol, koji je opisao kao osam od 10, širio mu se preko gornjeg dela leđa, zbog čega su mu lekari pregledali pluća i kardiovaskularni sistem, ali nisu mogli da pronađu nijedan uzrok njegovom problemu.

Međutim, CT skener grudnog koša otkrio je da mu je pukla žučna kesa i da je imao kamen u žuči od jednog centimetra. Dok su najčešći uzroci rupture žučne kese kamen u žuči i holecistitis, istraživači smatraju da su dodaci kurkumina odigrali ključnu ulogu u ovom slučaju.

Ovaj 69-godišnji muškarac je četiri meseca uzimao dnevnu dozu od 1.500 do 2.000 miligrama kurkumina. Popularni dodatak se ne preporučuje osobama sa kamenom u žuči, jer kurkuma može da poveća sposobnost žučne kese da pomeri žuč u žučne kanale. Međutim, pokazalo se da popularni začin smanjuje rizik od kamena u žuči kod onih koji ih ranije nisu imali.

Istraživači su objasnili da bi muškarčev kamen u žuči u kombinaciji sa preteranom dozom suplementa kurkumina mogao da izazove pucanje žučne kese. Na sreću, otpušten je iz bolnice posle nedelju dana lečenja antibiotikom. Naloženo mu je da nastavi da uzima lekove kod kuće.

- Ovaj slučaj je važan jer naglašava potencijalne opasnosti od prekomernog uzimanja biljnih suplemenata - upozorava se u izveštaju o ovom slučaju.

Istraživači su objasnili da kurkumin treba koristiti "oprezno", posebno kod pacijenata sa žučnim poremećajima.

U slučaju da niste svesni, ovi poremećaji opisuju bolesti koje utiču na žučne kanale, žučnu kesu i druge strukture uključene u proizvodnju i transport žuči.

- Neželjeni događaji usled upotrebe biljnih dodataka treba da se rigorozno i sistematski prijavljuju. Potrebno je više studija da bi se istražile koristi i rizici od dodavanja kurkumina kod ljudi - zaključuje se u izveštaju o ovom slučaju.

(Telegraf.rs9

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    23. februar 2023 | 19:08

    Opet ja! Pukla je ipak zucna kesa. Al neko bas pise o necemu sto ne pije vodu. nesto puko u stomakuxon se operise. Kurkuma se uzima kod upale zglobova I obavezno sa crnim biberom jer be samo tako je efikasno.

  • Mirjana

    23. februar 2023 | 19:03

    Ups nisam dobro procitala, mogla je da pukne .

  • Mirjana

    23. februar 2023 | 19:00

    Pukla zuc a nije operisan, ovdje je nesto nemoguce. Onda he dobio upali I zbog toga antibiotik. Zuc se operise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA