Kako se leči šarlah: Pedijatar Goran Vukadinović odgovara, u jeku respiratornih infekcija kod dece

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Iako je zaboravljen, u poslednjih nekoliko meseci, i u našoj zemlji kao i u Evropi, imamo povećan broj dece sa šarlahom

Iako je tokom vikenda za nama bilo veoma lepo i sunčano vreme, idealno za igru na otvorenom, umesto parkova, čekaonice su bile pune bolesne dece.

Kako sezona respiratornih infekcija kod najmlađe populacije u Srbiji ne posustaje, a pedijatrijske ordinacije su prepune vrtićke i školske dece, pedijatar dr Gorana Vukadinović ovog jutra govorio je u emisiji "Uranak" na televiziji K1 o osnovama kako da se savlada šarlah, streptokoke, ovčje boginje i rinovirusi koji trenutno kruže.

- Tokom jeseni i zime uobičajeno je da imamo respiratorne infekcije, ali neke bolesti nas sada iznenađuju, kao na primer šarlah. Pre sto godina to je bila ozbiljna bolest, ali s uvođenjem antibiotika u lečenje, šarlah više nije bolest koje bi trebalo da se plašimo jer se lako leči. Bio je zaboravljen, ali u poslednjih nekoliko meseci, i u našoj zemlji i u Evropi, imamo povećan broj dece sa šarlahom - upozorava dr Vukadinović.

Osip, šarlah Foto:Shutterstock

Šarlah je, kako objašnjava doktor, bakterijska infekcija koju izaziva jedna grupa streptokoka.

- Imam utisak da smo postali rezistentni na antibiotike. Naša i zemlje u regionu u velikoj meri prepisuju antibiotike i bakterije postaju rezistentne. Nikada ne uzimajte lekove na svoju ruku i nemojte ih davati deci osim ako ih ne prepiše pedijatar – ističe pedijatar.

Dr Vukadivnoić naglašava da roditelji najbolje poznaju svoje dete, zbog čega ne treba prva povišena temperatura da bude razlog za odlazak pedijatru.

- Najpre mu ponudite antipiretik i pratite kako dete reaguje dan ili dva. Ako dete dobro reaguje na lek za temperaturu, onda je reč o virusu. Ako temperatura potraje duže od dva dana i klinička slika postaje izraženija, tada treba potražiti pomoć pedijatra. U poslednjih desetak godina u svakoj ulici imate neku privatnu laboratoriju i roditelji na svoju ruku dete vode na razne analize. Nas su naši profesori učili da nikada ne lečimo rezultate, već da posmatramo bolesno dete i lečimo njega. Gledamo kliničku sliku, a laboratorijska dijagnostika je pomoć u postavljanju dijagnoze kada procenimo da je potrebna – objasnio je pedijatar.

Kako se leči šarlah?

Za šarlah se, recimo, kako kaže dr Goran Vukadinović, prepisuje antibiotska terapija.

- Deset dana traje terapija penicilinskim lekovima, a deci koja na penicilin ne reaguju ili su alergična, daju se drugi antibiotici. Nakon deset dana terapije pravi se pauza od dva dana, a potom se radi bris ždrela koji nam pokazuje da li ima još preostalih streptokoka. Uvek savetujem roditeljima da promene detetu četkicu za zube, jer je streptokok veoma otporan u spoljnoj sredini. Dve nedelje traje lečenje i dete se potom, nakon nalaza brisa, vraća u kolektiv – objašnjava pedijatar.

Dr Goran Vukadinović Foto: Printskrin, K1

Snažan imunitet

Doktor ističe i važnost imuniteta, koje naziva kompleksnim bojnim poljem.

- Dobar imunitet znači da nadograđujemo zdrave stilove života. Od rođenja radimo na imunitetu, a najvažnija stvar je dojenje, jer majčino mleko ne samo da je hranljivo, već je i bogato antitelima. Zatim, tu je redovna vakcinacija. Nažalost, mi smo zemlja koja lagano gubi nadu u vakcine. Imamo morbile, iako imamo uspešnu MMR vakcinu. Potom, na imunitet utiče i kvalitetna i raznovrsna ishrana, bavljenje sportom, boravak na svežem vazduhu. Uvek ima bolešljive dece i njima pedijatri mogu ponuditi preparate za imunitet. Oni moraju biti dokazano neškodljivi, učinkoviti i prijatnog ukusa – zaključuje dr Goran Vukadinović.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA