3 biljke koje su više od začina: Kako da ih gajite i zašto da ih uvek imate pri ruci
O dejstvima biljaka i benefitima koje nam pružaju priča se od davnina.
S obzirom na to da se na našim prostorima neguje baštovanstvo i ljubav prema biljnom svetu, upućeni smo o dobrobiti mnogih biljnih vrsta, a ove tri možda i ne cenimo onoliko koliko bi zapravo trebalo.
Nadohvat su nam ruke, koristi se svaki deo njih (od korena do cveta), a evo o kojim biljkama je reč i zašto su tako vredne.
Kamilica
Kamilica se, verovali ili ne, koristila još u drevnim vremenima, u Grčkoj, Egiptu i kod starih Rimljana. Od nje se pravi dobro poznati čaj, a kada su njena dejstva u pitanju, dobra je za smirivanje nerava, opuštanje mišića, protiv insomnije, kao i ispomoć za smirivanje alergija, mučnina i nadimanja.
Često se upotrebljava kod problema sa upalom grla, opekotina prvog stepena, akni, psorijaze i ekcema.
Zbog njene izuzetne arome teško joj je odoleti.
Peršun
Ova začinska biljka ne vrši samo dužnost ulepšavanja mnogih jela, već ima i prednosti koje su manje poznate, a veoma korisne.
Peršun prija našem organizmu jer je prava vitaminska bomba. Odlično je imati ga u blizini i u upotrebi van kuhinje, zbog toga što svoju moć pokazuje kao pomoć može ukazati pti pri mršavljenju, borbi protiv urinarnih infekcija i mokraćnih kanala.
Ruzmarin
Ruzmarin se pored kuvanja koristi i u higijeni, kao miris sapunima i kremama.
Ali, pored toga je bogat raznim vitaminima, koristi se i kao pomoć za poboljšanje memorije, ublažavanje bolova i grčeva u mišićima, stimulaciju rasta kose, podržavanju cirkulatornog i nervnog sistema.
Odlično ga je imati ga u svojoj kolekciji zasađenog sveta biljaka.
Pre nego što se prepustite raznim hemikalijama, obratite pažnju na svet koji nam je tu na dohvat ruke, poručuje "Healthline.com"
(Telegraf.rs)
Video: Rodila mu se ćerka na krsnu Slavu Svetog Nikolu
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Zoran Kg
A nanu ste zaboravili.
Podelite komentar