Tunjevina je zdrava, ali se ne preporučuje svima: Proverite da li ste u rizičnoj grupi
U piramidi zdrave ishrane riba zauzima značajno mesto. Na našim prostorima tunjevina je jedna od omiljenih vrsta ribe, jer je uvek ima (makar u konzerviranom stanju) i nije skupa poput nekih drugih vrsta ribe koje obezbeđuju slične zdravstvene benefite.
Ali, uprkos tome što je zdrava, ona se ne preporučuje svima. Kako za Telegraf.rs kaže nutricionista-dijetetičar i sanitarni inženjer Dušanka Lacmanović, postoje kategorije ljudi koje bi veoma oprezno trebalo da konzumiraju tunjevinu ili da je uopšte ne jedu.
Zašto je tunjevina zdrava?
- Tunjevina sadrži veliku količinu ribljeg ulja, kao i vitamine A, E i celu grupu B-vitamina - kaže Lacmanović za Telegraf.rs.
- Bogata je mineralima od kojih se najveći deo brzo apsorbuje u organizmu. Meso tune sadrži mnogo različitih minerala, kao što su mangan, kalijum, natrijum… Takođe, tunjevina je dobar izvor fosfora koji igra važnu ulogu u zdravlju kostiju. Porcija tunjevine obezbeđuje 40 odsto dnevne vrednosti ovog minerala, kao i jednu šestinu magnezijuma, koji je takođe potreban za jake kosti i zdrav nervni sistem. Bogata je selenom, mineralom koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja jetre i u prevenciji raka i srčanih bolesti.
Kako podseća naša sagovornica, omega-3 masne kiseline koje se nalaze u tunjevini korisne su za održavanje kardiovaskularnog zdravlja:
- One sprečavaju nepravilan srčani ritam, što dovodi do smanjenja rizika od zgrušavanja krvi unutar arterija i pomaže u održavanju visokog nivoa takozvanog dobrog holesterola.
Koja tunjevina je bolja - u salamuri ili u ulju?
Nutricionista Lacmanović kaže da je meso tune veoma osetljivo, te da bi ga zbog toga trebalo u najkraćem mogućem roku pravilno obraditi i spremiti.
Kad je reč o konzerviranoj tunjevini, koja se na našim prostorima najčešće i koristi, prednost bi trebalo dati onoj konzerviranoj u vodi.
Koliko tunjevine je dozvoljeno pojesti?
Ali, ni tunjevinu u salamuri ne bi trebalo jesti svakodnevno, niti u većim količinama. Nutricionista-dijetetičar objašnjava i zašto.
- S obzirom na to da tunjevina sadrži živu, preporuke su da bi ova riba mogla da se nađe na trpezi jednom u deset dana. Takođe, i maloj deci bi veoma oprezno trebalo davati tunjevinu, i to ne više od 100 grama jednom u deset dana - savetuje Lacmanović.
Za koga je tunjevina posebno rizična?
Prema rečima naše sagovornice, trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju tunjevinu, opet zbog prisustva žive.
- Fetusi koji se formiraju u materici i dojenčad posebno su osetljivi na trovanje živom - upozorava nutricionista Lacmanović.
Takođe, sa tunjevinom bi trebalo da budu oprezni i adolescenti.
- Da bi smršale i bile zadovoljne svojim odrazom u ogledalu, tinejdžerke se uglavnom opredeljuju za dijete sa interneta u kojima dominira tunjevina u odnosu na druge vrste mesa. Tako se desi da adolescentkinje svakodnevno jedu tunjevinu i ne znajući da ona sadrži živu koja utiče na naš organizam, a prvo što dolazi do izražaja su bubuljice po licu i telu. Naime, tuna akumulira živu iz vode upijajući je kroz kožu, kao i kroz sitne ribe koje jede - objašnjava Lacmanović.
Ona podseća da tunjevina sadrži purin, a njegov višak može da uzrokuje nastanak gihta, te je to još jedan razlog zbog kog bi tunjevinu trebalo konzumirati samo povremeno.
- Konačno, kao i druge vrste ribe, i tunjevina može da izazove alergije koje se manifestuju u vidu osipa, edema, otežanog disanja, mučnine i vrtoglavice. To su dodatni razlozi zbog kojih bi tunjevinu trebalo jesti veoma oprezno i samo povremeno - savetuje nutricionista Lacmanović.
(Telegraf.rs)
Video: Mećava zatrpala zapadnu Srbiju: Ekipe rade na rašićavanju svih putnih pravaca
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Вук
Туњевина уопште није здрава, најнездравија риба. Скуша, срдела су веома здраве рибе. Шаран је најсмрдљивија и најнездравија риба, пуна црва и ларви. Ослић је веома здрав!!!
Podelite komentar