Cimet se smatra jednim od najstarijih začina. U kulinarstvu je našao široku primenu, koristi se već hiljadama godina širom planete, počev od antičke Grčke i starog Egipta.
Domaćice i dan-danas koriste cimet u kuhinji, a možda i nisu svesne toga koliko je on zapravo zdrav.
Cimet sadrži cinamaldehid, jedinjenje koje začinu daje karakterističan miris i ukus, a navodno pruža i brojne zdravstvene dobrobiti.
Kako piše Today, ovo su tri razloga zbog kojih bi trebalo da koristite cimet:
1. Dijabetes
Cimet ima značajan efekat na šećer u krvi. Međutim, važno je da ne preterujete. Iako studije pokazuju da cimet može da smanji šećer u krvi, kao i da snizi nivo holesterola kod osoba sa dijabetesom, ipak bi trebalo da ga koristite u normalnim dozama.
Ukoliko ga konzumirate u prevelikim količinama, to može imati štetne efekte, poput prevelikog smanjenja šećera u krvi.
2. Pomaže mršavljenju
Verujemo da ste više puta pročitali da bi svako jutro na prazan stomak trebalo da popijete limunadu sa malo cimeta, jer tako ubrzavate metabolizam. Iako je istina da ovaj začin može da pomogne u snižavanju glukoze u krvi, nema efekat čarobnog štapića kada je u pitanju gubitak kilograma.
Ipak, sa samo šest kalorija i dva grama ugljienih hidrata po kašičici, možete različita jela začiniti s jako malo kalorija. Kašičica cimeta takođe sadrži i jedan gram vlakana, što je još jedan bonus za svakoga ko pokušava da smrša.
3. Nega kože
Stručnjaci tvrde da su antibakterijska svojstva cimeta odlična u čišćenju akni jer uništavaju bakterije koje ih prouzrokuju. Ovaj začin ima i antibakterijsko delovanje, ali može da izazove iritaciju, posebno oko osetljivih područja usta i očiju, tako da je važno da pazite.
(Telegraf.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.