Večita dilema: Da li je himalajska so zdravija od morske?

 
 
  • 3

I jedna i druga su zastupljene u domaćinstvima

Na tržištu imamo široki spektar različitih vrsta soli od kojih su najpopularnije morska i himalajska so.

Himalajska so je vrsta soli ružičaste boje koja se nalazi u blizini planina Himalaja u Južnoj Aziji. Mnogi veruju da je himalajska so zdravija od morske soli, ali da li je to baš tako?

Himalajska so sadrži minerale u tragovima kao što su kalijum, kalcijum i magnezijum, što kuhinjska so nema. Razlika u sadržaju natrijuma kuhinjske soli u odnosu na himalajsku so je više nego zanemarljiva.

Kako piše "Mashed", obična kuhinjska so ima 581 miligram natrijuma po četvrtini kašičice, a himalajska so ima 388 miligrama natrijuma po istoj količini.

Himalajska so sadrži gvožđe i druge minerale u tragovima. Morska so takođe sadrži neke minerale u tragovima poput kalijuma, gvožđa i cinka.

Himalajska so može da sadrži minerale u tragovima koje kuhinjska so ne sadrži, a to uključuje:

  • Cink
  • Gvožđe
  • Kalcijum
  • Kalijum
  • Magnezijum

Sve ovo može da varira u zavisnosti od toga odakle potiče himalajska so. Što je još važnije, otkriveno je da neki uzorci himalajske soli sadrže potencijalno toksične elemente poput arsena, žive i olova, piše "Webmd".

I jedna i druga so imaju svoje dobrobiti, a koju ćete so koristiti zapravo zavisi isključivo od vaših preferencija. Probajte i jednu i drugu kako biste saznali šta najbolje odgovara vašem telu i organizmu, a najvažnije od svega je da budete umereni.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    19. januar 2023 | 17:33

    U tragovima? Kakav onda tu benefit? Važno je da je in. I babe su nam koristile samo himalajsku so.

  • Petar

    19. januar 2023 | 16:45

    Uz dobar marketing šećer postaje slan a so slatka

  • Slobo

    19. januar 2023 | 22:33

    Kupim Himalajsku so na kojoj pise, stara 1500 godina, a na roku upotrebe da istice za 15 dana. Znaci da sam naisao u poslednjem casu 🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA