Na tržištu imamo široki spektar različitih vrsta soli od kojih su najpopularnije morska i himalajska so.
Himalajska so je vrsta soli ružičaste boje koja se nalazi u blizini planina Himalaja u Južnoj Aziji. Mnogi veruju da je himalajska so zdravija od morske soli, ali da li je to baš tako?
Himalajska so sadrži minerale u tragovima kao što su kalijum, kalcijum i magnezijum, što kuhinjska so nema. Razlika u sadržaju natrijuma kuhinjske soli u odnosu na himalajsku so je više nego zanemarljiva.
Kako piše "Mashed", obična kuhinjska so ima 581 miligram natrijuma po četvrtini kašičice, a himalajska so ima 388 miligrama natrijuma po istoj količini.
Himalajska so sadrži gvožđe i druge minerale u tragovima. Morska so takođe sadrži neke minerale u tragovima poput kalijuma, gvožđa i cinka.
Himalajska so može da sadrži minerale u tragovima koje kuhinjska so ne sadrži, a to uključuje:
- Cink
- Gvožđe
- Kalcijum
- Kalijum
- Magnezijum
Sve ovo može da varira u zavisnosti od toga odakle potiče himalajska so. Što je još važnije, otkriveno je da neki uzorci himalajske soli sadrže potencijalno toksične elemente poput arsena, žive i olova, piše "Webmd".
I jedna i druga so imaju svoje dobrobiti, a koju ćete so koristiti zapravo zavisi isključivo od vaših preferencija. Probajte i jednu i drugu kako biste saznali šta najbolje odgovara vašem telu i organizmu, a najvažnije od svega je da budete umereni.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Xy
U tragovima? Kakav onda tu benefit? Važno je da je in. I babe su nam koristile samo himalajsku so.
Podelite komentar
Petar
Uz dobar marketing šećer postaje slan a so slatka
Podelite komentar
Slobo
Kupim Himalajsku so na kojoj pise, stara 1500 godina, a na roku upotrebe da istice za 15 dana. Znaci da sam naisao u poslednjem casu 🤣🤣🤣
Podelite komentar