Da li je slanina zdrava? Dobre i loše strane omiljenog srpskog delikatesa

 
 
  • 3

Kako kažu stručnjaci, ključ je u umerenosti


Slanina je vrlo popularna namirnica u našoj zemlji. Većina je jede za doručak uz jaja, a meze je gotovo ne zamislo bez nje. Međutim, decenijama se oko nje vrte oprečne priče, od onih da je neverovatno zdrava, pa do onih da bi trebalo da je izbagavate u širokom luku.

Porcija slanine od 100 grama, prema stručnjacima za sadrži:

  • 37 grama visokokvalitetnih životinjskih belančevina
  • vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B12
  • gvožđe, magnezijum, cink i kalijum

Ali, pored ovih dobrih strana, slanina sadrži i one loše. S obzirom na to da se u procesu sušenja koristi so, slanina ima prilično visok sadržaj soli, a poznato je da so podiže krvni pritisak. Prerađeno meso takođe sadrži aditive poput nitrata i nitrita. Problem sa ovim aditivima je što kuvanje na visokoj temperaturi dovodi do toga da oni formiraju jedinjenja koja se zovu nitrozamini, koji su poznati kancerogeni, piše "Healthline".

Međutim, antioksidanti poput vitamina C i eritorbinske kiseline se sada često dodaju tokom procesa sušenja. Oni efikasno smanjuju sadržaj nitrozamina u slanini. Slanina sadrži mnogo manje nitrozamina nego pre, ali naučnici su i dalje zabrinuti da veliki unos može povećati rizik od hroničnih bolesti.

Slanina tanjir jelo hrana Foto: Shutterstock

Naravno, navode stručnjaci, poenta je biti umeren i ne preterivati ni u čemu. Zato vam donosimo i tri benefita ovog delikatesa.

1. Povećava energiju

Slanina je odličan izvor energije sa visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata koji pomaže da se resetuje metabolizam, čineći gubitak težine mnogo lakšim.

2. Odlična je za pamćenje

Slanina sadrži holin, koji je neophodan za izgradnju pamćenja. Stručnjaci su proučavali efekte holina u borbi protiv Alchajmerove bolesti. Dokazano je da će ishrana koja sadrži holin pokazuje smanjenu stopu gubitka pamćenja tokom vremena.

3. Utiče raspoloženje

Prema mišljenju stručnjaka, u slanini je supstanca koja izaziva zavisnost koja izaziva poboljšanje raspoloženja, zadovoljstva i snižava nivo stresa, piše "Personaltrainerfood".

(Telegraf.rs)

Video: Marija Milutinović novinarka Telegraf.rs izveštaj iz Bele kuće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    14. januar 2023 | 10:29

    Slanina beli luk, udruzeni neprijatelji svih virusa.

  • A. P

    14. januar 2023 | 10:35

    Slanina odrzava pamćenje mozdanih celija,

  • Milan

    14. januar 2023 | 19:35

    U procesu proizvodnje slanine u domaćinstvu ne koristim nitratnu već morsku sitnu i krupnu so,beli luk,biber u zrnu,nanu,matičnjak i još neke lekovite biljke,pa je takva dimljenja slanina zaista lek ali umereno jesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA