Stručnjak objašnjava koliko je važno čitati deklaracije: Na ovaj popularni proizvod posebno obratite pažnju

 
 
 ≫ 
  • 0

Naš sagovornik ističe da je deklaracija lična karta svakog proizvoda

Koliko ste zapravo puta pročitali deklaraciju na proizvodu pre nego što ste ga ubacilu u korpu? Verujemo da je odgovor svega nekoliko puta ili čak nikad. Međutim, možda posle ovog teksta počnete da pažljivo čitate deklaracije.

Naime, mnogi ne znaju da namirnice koje otvorimo i vratimo u frižider, na primer ajvar, možemo da jedemo onoliko koliko je proizvođač istakao na deklaraciji.

Koliko je zapravo važno pažljivo čitati deklaracije i poštovali ono napisano na njima za Telegraf je otkrio magistar tehnoloških nauka Vladimir Atić, zaposlen u Centru za ispitivanje namirnica u kom radi kao šef odeljena za senzoriku životnih namirnica biljnog porekla.

- Kod ajvara može da dođe do kontaminacije plesnima, a isto važi i za druge slične prirodne proizvode. Bitno je i važno da u što kraćem roku, od momenta kada ga otvorite, proizvod i pojedete. Naravno, mnogo toga zavisi i od sastojka koliko proizvod može dugo da se drži od momenta kada se otvori - započinje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ako u proizvodu postoji sastojak koji mu daje ljutinu, kao što je kapsaicin, proizvod će se duže držati.

Domaća jela koja svi obožavaju Printscreen: Youtube/Pekar Pekarica

- Na primer, proizvodi od rena se sigurno neće pokvariti, jer on ima prirodne sastojke, takozvane aktivne principe koji ga čuvaju. Međutim, ajvar može da se pokvari, jer se mogu stvoriti kolonije plesni i drugih mikroorganizama, te je veoma važno poštovani ono što je napisano na deklaraciji. Određene plesni stvaraju mikotoksine koji čak mogu da budu i toksični i kancerogeni  - napominje Vladimir Atić.

Kako naš sagovornik ističe, veoma je važno da proizvod bude mikrobiološki stabilan i zdravstveno bezbedan. Na pitanje kako možemo da znamo da kupujemo mikrobiološki stabilan proizvod, sagovornik odgovara:

- Morate slediti upustvo, odnosno sve ono što piše na deklaraciji, jer je deklaracija lična karta proizvoda. Na njoj je sve detaljno navedeno. Proizvođač mora da navede sve podatke koji su relavantni  za potrošače - objašnjava on.

S obzirom na to da domaćice s naših prostora spremaju zimnicu, važno je znati kako i na koji način možete da zaštite proizvode koje ste spremili u kućnoj radinosti.

- Mora da se vodi računa kada pravite proizvode kod kuće. Domaćice uglavnom greju tegle i u njih sipaju vreo proizvod. One time imitiraju industrijsku pasterizaciju. Postoje amabalaže koje su već potpuno fabrički sterilne - staklenke, boce... Prvi put kad je otvorite i napunite je proizvodom, mogućnost kontaminacije je redokuvana - objašnjava Vladimir Atić.

Kako kaže, postoje studije održivosti, gde razvojno-istraživačke službe u velikim prehrambrenim kompanijama istražuju koliko taj proizvod može da bude stabilan mikrobiološki, odnosno koliko ima upotrebnu vrednost.

- Proizvođač stavi rok trajanja za koji garantuje da će proizvod biti ispravan, posle tog roka on to ne garantuje. Zato je veoma važno pročitati deklaraciju - zaključuje Vlada Atić.

Sve mora da ima svoj rok trajanja

Kako je svojevremeno za Telegraf Biznis govorio Marko Dragić, pravni savetnik pri Nacionalnoj organizaciji potrošača (NOPS), svaki proizvod mora da ima jasno definisan rok trajanja.

- Na celofanu, ili plastičnoj kutiji u koju vam zapakuju proizvod, mora da stoji identičan rok trajanja. Ne mora čak ni konkretan datum, već je dovoljna napomena u kom roku od otvaranja treba proizvod konzumirati - kaže Dragić.

Video: Teorija zdravlja: Kakva je hrana koju jedemo, ko je kontroliše i kako da tumačimo dekleraciju?

(Telegraf.rs)

Video: Srpski spasioci krenuli u pomoć u BiH

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA