Sitni predmeti su velika opasnost za decu: Pedijatar objašnjava šta da uradite kad se dete guši

 
 
  • 4

Ukoliko dođe do zaglavljivanja perlice, delića igračke ili komada hrane, roditelji bi odmah trebalo da postave dete u bočni položaj i odvedu na kliniku

Metalni novčići, sitni delovi igračaka, perlice, bombone, riblja kost, zrna pasulja... Dok su deca mala i tek počinju da upoznaju svet oko sebe, često im se događa da progutaju neki predmet ili da ga zaglave u grlu, uhu ili nosu.

Nažalost, ishod može da bude fatalan, kao što je slučaj sa dečakom iz Vladičinog Hana, koji je preminuo posle zaglavljivanja žira u organizmu.

Pedijatar dr Dejan Jonev za Telegraf.rs kaže da je ovakve situacije nemoguće predvideti.

- Deca stavljaju u usta razne predmete i ako je predmet manji, on prolazi i dete ga izbacuje kroz stolicu, ali ako se neki predmet zaglavi, to ume da bude vrlo teško, pa i fatalno – kaže dr Jonev za Telegraf.

- Sve zavisi od veličine predmeta i mesta na kom se on zaglavio.

Kod totalnog zaglavljenja, kaže dr Jonev, lično ne bi mogao da pomogne, jer je za to neophodna klinička intervencija.

Gušenje zbog bombone

U bogatoj pedijatrijskoj praksi pre 20 godina doktor je imao slučaj četvorogodišnjeg dečaka u familiji koji je naočigled svih počeo da se guši.

- U prvi mah nismo shvatili o čemu se radi, a onda sam pored deteta video kesu sa velikim bombonama i shvatio da je dete progutalo bombonu. Istog časa uhvatio sam ga jednom rukom za noge, podigao, okrenuo i udario između plećki. Bombona je izletela iz njega i završila u uglu sobe – priseća se dr Jonev.

bombone Foto: shutterstock.com

Riblja kost završila u krajniku

Naš sagovornik prepričava još jedan slučaj iz prakse koji je bio vrlo problematičan, ali se, na sreću, dobro završio.

- Šestogodišnje dete je jelo ribu i odjednom počelo da kašlje. Ispostavilo se da mu se riblja kost zabola u krajnik. Uspeo sam da je vidim, pola centimetra kosti je svetlucalo iz krajnika, i jedva sam je izvadio. Tad smo videli da je bila dugačka bar dva centimetra. Toliko se zabola u kriptu krajnika, u prorez, da ju je bilo veoma teško izvaditi. Dete je, na sreću, htelo da sarađuje jer je imalo šest godina i osetilo je grebanje u grlu, pa je pristalo da uradi sve što sam mu rekao da bih ga oslobodio bola – prepričava dr Jonev.

Savet roditeljima

Naš sagovornik ističe da bi roditelji, čim primete da se dete guši, trebalo da ga odvezu kod doktora.

- Kad dete nešto proguta, roditelji bi odmah trebalo da ga odvezu na ORL kliniku ili na maksilofacijalnu hirurgiju. Do dolaska kod stručnjaka dete treba da bude u bočnom položaju, nikako na leđima. Maloj deci je veoma teško objasniti kako da sarađuju, zato je pomoć stručnjaka neophodna. U primarnoj praksi se to teško rešava, na klinici više ljudi radi oko deteta, drže mu usta otvorenim pomoću specijalnih kašika da bi mogli da dopru do zaglavljenog predmeta – objašnjava dr Jonev.

Opasno zrno pasulja

Osim što se deci može desiti da počnu da se guše usled zaglavljivanja nekog sitnijeg predmeta ili hrane, ona mogu imati i velike nelagodnosti ako perlicu, komadić igračke ili zrno pasulja gurnu u uho ili nosić.

pasulj Foto: Pixabay

Sagovornik našeg portala ističe da je zrno pasulja posebno opasno ako se zaglavi u nosnoj šupljini.

- Pasulj je najteže izvaditi, jer on bubri u vlažnoj sredini kakva je u nosu. Pasulj počinje da bubri, a nos da otiče jer je u njemu strano telo, pa je potrebna velika stručnost da pasulj bude izvađen napolje – navodi dr Jonev.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    28. decembar 2022 | 15:10

    Male okrugle baterije mogu da ubiju decu ako ih progutaju!kakav pasulj kakvi bakraci, sklanjajte te male baterije

  • Đorđe

    28. decembar 2022 | 16:07

    Mala deca nemaju svest o opasnostima i na žalost mogu da i pred očima roditelja progutaju neki predmet koji može biti fatalan. Igračku sa jelke dete može i kod kuće da skine i stavi u usta a ne samo u obdaništu. Na žalost desila se tragedija i za roditelje i za vaspitačicu koja će živeti sa tom traumom.

  • Mali predmet

    28. decembar 2022 | 16:36

    Sad ste se setili...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA