Šest godina trpela je bolove u stomaku, a lekari su ih zanemarivali: Otkriven joj je redak oblik raka

 
 
  • 0

Ova devojka smatra da niko ne treba da pušta pacijente tek tako, da ne razmatra šta je uzrokovalo sve te simptome

Džesi Sanders je imala 15 godina kada je prvi put počela da oseća oštre bolove u stomaku, da bi joj rak jajnika, koji je i uzrokovao bolove, bio dijagnostikovan tek šest godina kasnije.

Studentkinja Državnog univerziteta u San Dijegu, koja sada ima 21 godinu, ispričala je šta je sve prethodilo dijagnozi. Kada je bol počeo, Sanders je rekla da joj je ginekolog savetovao kontraceptivne pilule i objasnio da njeno telo jednostavno prolazi kroz promene.

Ovo je bio samo početak pogrešnih dijagnoza, a svi lekari su njene bolove karakterisali kao menstrualne grčeve.

- Uvek sam bila toliko frustrirana jer doktori uvek pretpostavljaju da ste trudni ili su to samo hormoni ili je to vaš menstrualni ciklus. A ja sam govorila da nije, znam da još nešto nije u redu sa mojim telom.

Na prvoj godini koledža, Sanders je rekla da je bol bio toliko jak da je ponovo otišla u bolnicu, nadajući se da njeni simptomi neće ponovo biti odbačeni. Kada je ubrzo posle Dana zahvalnosti 2021. stigla u medicinski centar u San Dijegu, rečeno joj je da ima cistu od 17 centimetara na desnom jajniku.

Doktori su odveli Sandersovu na operaciju, a cista i njen desni jajnik su uklonjeni. Nedelju dana kasnije, njen hirurg joj je rekao da ima hiperkalcemični tip sitnoćelijskog karcinoma jajnika, veoma redak, agresivan oblik raka.

Dr Ketlin Šmeler, izvršna direktorka za globalno zdravlje na Univerzitetu Teksas MD Anderson Cancer Center, rekla je za Today da Džesikin tip raka jajnika češće pogađa mlađe žene nego drugi učestaliji tipovi raka jajnika, ali se uglavnom dijagnostikuje kasno.

- Većinu vremena žene ne misle da je to nužno rak jer su tako mlade - rekla je ona.

Sanders je na kraju prošla kroz šest rundi hemioterapije i tronedeljnu transplantaciju koštane srži, što je bilo izuzetno teško za njen organizam.

- Bilo je zaista teško jer imam 20 godina. Na društvenim mrežama sam pokušavala da ubijem vreme i videla bih da moji prijatelji putuju ili su napolju i vežbaju i rade normalne stvari koje bih i ja trebalo da radim - priznala je ona.

Dok je prolazila kroz lečenje, Sandersova je odlučila da podeli svoju priču na "TikTok-u" i naišla je na stotine komentara žena kojima su takođe ignorisani ovi simptomi.

- Tako sam frustrirana zbog sebe i drugih žena. Ne želim da im se odbaci zdravstvena zaštita. Želim da drugi ljudi budu inspirisani da se samo zalažu za sebe.

Džesikino iskustvo inspirisalo ju je da pokrene "Fight for Female Health", organizaciju koja prodaje majice i dukseve kako bi prikupila novac za Fondaciju za rak jajnika malih ćelija. Ona koristi svoju platformu da podigne svest o ranom otkrivanju i simptomima raka jajnika.

- Zaista je važno za sve žene da poznaju svoja tela i kada nešto nije u redu, a ako nije, onda da se obrate lekaru i... ako se osećaju kao da su "odbačene", da promene lekara - rekla je Sanders.

- Niko ne treba da pušta pacijente tek tako, da ne razmatra šta je uzrokovalo sve te simptome. Jasno je da nešto nije bilo u redu - zaključila je.

(Telegraf.rs)

Video: Obišli smo perone stare autobuske stanice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA