Popularna zdrava alternativa ulja bi zapravo mogla da utiče na povećanje vašeg holesterola

 
 
  • 0

Većina zdravstvenih radnika koji su kvalifikovani za ishranu trenutno preporučuju da se kokosovo ulje koristi veoma štedljivo

Visok nivo "lošeg" holesterola je kao tempirana bomba u našem organizmu.

Holesterol može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i moždani udar, prenosi "Express".

Zabrinjavajuće je da popularno ulje koje se smatra zdravim može da poveća nivoe lošeg holesterola u vašoj krvi.

Zasićene masti su ono što je zajedničko za kobasice, sir i kokosovo ulje.

Zasićene masti se učvršćuju na sobnoj temperaturi i mogu da postave temelje za ozbiljne zdravstvene probleme ako se konzumiraju u velikim količinama.

Kokosovo ulje je 85 odsto zasićena mast, što u poređenju s puterom sa 52 procenta i svinjskom masti sa 40 procenata zasićenih masti stavlja u kontekst opasnosti.

Preovlađujuće masti u kokosovom ulju su laurinska kiselina, miristinka kiselina i palmitinska kiselina, a sve su klasifikovane kao dugolančane zasićene masti i za sve se pokazalo da podižu nivo štetnog LDL holesterola u krvi.

Holesterol Foto: Shutterstock

Kroz 16 istraživačkih radova nalazi su otkrili da konzumacija kokosovog ulja značajno povećava nivo lošeg holesterola u poređenju sa drugim netropskim biljnim uljima.

Većina zdravstvenih radnika koji su kvalifikovani za ishranu trenutno preporučuju da se kokosovo ulje koristi veoma štedljivo, ako ga uopšte i koristite.

(Telegraf.rs)

Video: Marija Milutinović novinarka Telegraf.rs izveštaj iz Bele kuće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA