Nova studija otkrila lek koji usporava razvoj Alchajmerove bolesti

 
 
 ≫ 
  • 0

Naučnici su otkrili lek koji usporava kognitivni pad kod pacijenata sa Alchajmerom, a reč je o eksperimentalnom leku "lecanemab"

Nakon mnogo neuspelih pokušaja došlo je do velikog otkrića lečenja Alchajmerove bolesti, najčešćeg oblika demencije.

Naučnici su otkrili lek koji usporava kognitivni pad kod pacijenata sa Alchajmerom, a reč je o eksperimentalnom leku "lecanemab", prenosi "The Guardian".

Njegova delotvornost je još uvek minorna, ali se raspravlja o njegovom uticaju na kvalitet svakodnevnog života. Ipak, u ovom polju proučavanja mnogi to smatraju prekretnicom.

"Lecanemab" deluje u ranim fazama bolesti i cilja na beta-amiloid koji se nakuplja u mozgu kod ljudi sa Alchajmerom.

Profesor Džon Hardi, jedan od vodećih svetskih istraživača koji je stajao iza cele ove ideje, kazao je da se radi o istorijskom dostignuću i da je vrlo optimističan u vezi sa lečenjem ove bolesti.

Profesorka Tara Spirs Džons sa Univerziteta u Edinburgu kazala je da su rezultati velika stvar jer su prilikom istraživanja leka za ovu bolest naučnici dugo imali sto odstotnu stopu neuspeha.

Ljudima sa Alchajmerom se daju drugi lekovi koji pomažu u upravljanju simptomima, ali nijedan ne menja tok bolesti. "Lecanemab" je zapravo antitelo, poput antitela koje telo proizvodi prilikom napada virusa ili bakterija koje bi trebalo da signalizira imunom sistemu da očisti amiloid iz mozga.

Amiloid je protein koji se skuplja u međuprostorima između neurona u mozgu i stvara karakterističnu masu koja je jedino obeležije Alchajmerove bolesti.

Ispitivanje je uključilo 1.795 dobrovoljaca sa ranim stadijumom bolesti. Lek im se davao na svaka dva dana.

Rezultati su objavljeni na konferenciji o kliničkim ispitivanjima Alchajmerove bolesti u San Francisku i u časopisu "New England Journal.

Video: Ćerka je dozivala, ali ona nije reagovala, a onda joj je prepoznala glas i briznula u plač

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA