Mama dvoje dece ima samo još 14 meseci života: Rak se vratio i metastazirao po treći put

Nju posebno devastira ideja da će njen suprug biti samohrani roditelj i da će morati da se nosi sa gubitkom supruge, ali i sa svim što će od tog trenutka morati da radi sam

  • 1

Aleks Džejmison (39) je majka dvoje dece i zbog raka creva ostalo joj je 14 meseci života. Ona je zbog jakih bolova u stomaku završila u bolnici, a nakon hitne hirurške intervencije otkriven je i uzrok. Uprkos tome što je godinama osećala nelagodnost u stomaku, lekari nisu mogli da utvrde uzrok i prvobitno su joj dijagnostikovali Kronovu bolest.

Dok su joj lekari otklanjani deo creva pronašli su tumor. Aleks je, prema pisanju "Hull Daily Mail.co.uk", rekla da se nadala potpunom oporavku, ali da su joj lekari umesto dobrih vesti saopštili da ima rak creva. To je bio veliki šok za nju, kao i činjenica da u njenoj porodici niko nije imao ovakvu bolest.

Iako je tumor uznapredovao, hirurzi su uspeli da ga uspešno uklone. Međutim, rečeno joj je da će ipak morati na hemioterapiju narednih šest meseci kako bi se osiguralo da je potpuno izlečena.

Ali pet meseci nakon lečenja, skeniranje je pokazalo da se rak vratio. Ovoga puta se proširio na okolne organe i tkiva, što znači da je bila potrebna još jedna operacija.

U martu ove godine, Aleks je imala još jednu veliku operaciju koja je bila uspešna. Njena prognoza je bila pozitivna i rečeno joj je da nastavi da uživa u svom životu, ali da je neophodno da ide na preglede na svakih šest meseci kako bi bila sigurna da se rak nije ponovo vratio.

I tokom narednih šest meseci, Aleks, njen muž Pol (41) i dve ćerke Anabel (7) i Imogen (5), vratili su se normalnom životu. Ovo iskustvo naučilo ih je da život ne uzimaju zdravo za gotovo, pa su otišli na put iz snova u Meksiko.

Međutim, u septembru je porodica primila lošu i tešku vest. Aleksin prvi kontrolni pregled pokazao je da se rak vratio na četiri mesta u njenoj karlici. Ovog puta, lekari ne veruju da je rak izlečiv. Čak i uz lečenje hemioterapijom, predviđa se da Aleks ima samo 14 meseci života.

- Ne mogu da objasnim koliko je to poražavajuće. Svakog čeka smrt, zar ne? Samo ne znate kada. Ali kada vam se to saopšti, automatski pomislite: "Ostalo mi je ovoliko rođendana, ovoliko Božića", ne možete a da ne razmišljate u tim vremenskim skalama. Ne mogu da zamislim da nisam ovde zbog devojčica. Želim da budem ovde što duže mogu da vidim kako dostižu prekretnice, da budem tu sa njima i da slavim sa njima.

Nju posebno devastira ideja da će njen suprug biti samohrani roditelj i da će morati da se nosi sa gubitkom supruge, ali i sa svim što će od tog trenutka morati da radi sam.

Iako porodica planira da Aleks odmah započne sa tromesečnim NHS planom hemioterapije, nadaju se da će razmotriti druge tretmane koji mogu povećati Aleksine šanse za preživljavanje. Oni su pokrenuli "GoFundMe" apel u nadi da će prikupiti novac za alternativne ciljane tretmane i klinička ispitivanja.

Preostali novac će pomoći drugim porodicama koje se nađu u sličnoj situaciji.

Video: Slađanu iz Ovče su amputirane obe noge, sada živi u nehumanim uslovima i bori se za život

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bakica

    7. januar 2023 | 14:57

    Kad je ova bolest u pitanju, kod nas, mislim da je najveći problem u preventivi i pregledima na vreme. AliI, kako? Ne postoje organizovani, obavezni, preventivni pregledi kao nekad fluorografisanje. Ako se osećate loše, pre ćete odustati od pregleda nego čekati mesecima na neki pregled jer, možda, nemate para ili ne želite kod doktora, privatno, mnogo su skupi pregledi. I, posle bude kasno. Kad su deca u pitanju nema više užina u školi, kao nekad, deca jedu šta stignu ili ništa i piju loše napitke. Mnogo male dece je bolesno, možda su se mame loše hranile u trudnoci. Može li se nešto više učiniti za ovaj narod koji odumire????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA