Kivi je osvežavajuće voće koje ima visoku nutritivnu vrednost, jer je bogato vitaminima C i K, kalijumom, folatima i vlaknima. On je pravi eliksir zdravlja i lepote, zahvaljujući svom sadržaju vitamina i antioksidanta.
Stručnjaci kažu da postoje brojni benefiti ove voćke, a mi smo za vas izdvojili tri.
1. Dobar je za srce
Kivi štiti srce i arterije tako što utiče na bolju cirkulaciju, sprečava gomilanje triglicerida i tako smanjuje rizik od nastanka trombova. Kivi takođe pomaže u kontroli krvnog pritiska, delimično zahvaljujući smanjenju enzima koji konvertuje angiotenzin, piše "BBCgoodfood".
2. Jača imunitet
Plodovi kivija su izuzetno bogati hranljivim materijama koje podržavaju imunitet, uključujući vitamine C, E, K i folat, kao i karotenoide, vlakna i fitokemikalije. Studije sugerišu da sve ovo podržava imuni sistem i potencijalno smanje učestalost i težinu prehlada i simptoma sličnih gripu kod osetljivih grupa kao što su stariji ljudi i deca.
3. Bogat antioksidantima
Kivi je bogat hranljivim materijama i fitokemikalijama koje imaju antioksidativna svojstva. Ove materije pomažu u smanjenju oksidativnog oštećenja i kao rezultat toga mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti.
(Telegraf.rs)
Video: Osuđenici u Okružnom zatvoru okitili jelku!
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.