Ovo su glavne razlike između demencije i Alchajmerove bolesti

 
 
  • 0

Iako mnogi smatraju da su ova dva oboljenja ista, to ipak nije slučaj

Demencija i Alcajhmerova bolest su dva termina koja se najčešće koriste kada govorimo o osobi koja ima problem sa pamćenjem. Ljudi često smatraju da su demencija i Alchajmerova bolest isto, ali zapravo postoji ogromna razlika između njih.

Šta je demencija?

Demencija podrazumeva dovoljno ozbiljno mentalno pogoršanje osobe da ometa njen svakodnevni život. Demencija izaziva probleme sa razmišljanjem, rasuđivanjem i pamćenjem - jer su to područja u mozgu koja postaju oštećena.

Postoje dve glavne grupe podele demencije, a neka stanja spadaju u obe kategorije:

  • Kortikalni, koji uzrokuje ozbiljan gubitak pamćenja (kao kod Alchajmerove bolesti).
  • Subkortikalni, koji utiče na brzinu razmišljanja i aktivnost (kao što se vidi kod Parkinsonove bolesti).

Drugi najčešći oblik demencije, posle Alchajmerove, jeste vaskularna demencija. Uobičajeni oblici demencije su i  frontotemporalna demencija, koja se uglavnom dijagnostikuje kod osoba ispod 65 godina i demencija sa Levijevim telima, gde se oštećenje nerava postepeno pogoršava tokom vremena izazivajući usporeno kretanje.

Demencija, zaboravnost, starost, starenje Foto: Shutterstock

Šta je Alchajmerova bolest?

Alchajmerova bolest je vrsta demencije koja uzrokuje probleme sa pamćenjem, razmišljanjem i ponašanjem. Simptomi se obično razvijaju polako i vremenom se pogoršavaju do te mere da obolelim osobama znatno mogu ometati obavljanje svakodnevnih zadataka.

Obično su prve pogođene moždane ćelije u regionu hipokampusa. Ovo uzrokuje poteškoće sa pamćenjem stvari jer je hipokampus centar učenja i pamćenja. Alchajmerova bolest dovodi do simptoma demencije kao što su problemi sa kratkoročnim pamćenjem, na primer poteškoće u plaćanju računa ili pamćenje sastanaka.

Osoba sa Alchajmerovom bolešću takođe može postati lako zbunjena i agresivna i ponekad imati izlive besa ili nasilno ponašanje.

Koja je razlika između demencije i Alchajmerove bolesti?

Demencija je opšti termin koji se koristi za opisivanje pogoršanja mentalnih sposobnosti osobe. To je glavni izraz, jer postoji mnogo različitih vrsta. Jedna od njih je Alchajmerova bolest - najčešći oblik demencije.

To čini 60-80 odsto slučajeva demencije, zbog čega se nazivi bolesti ponekad mogu koristiti naizmenično, piše "The Sun".

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda šumadijska svadba: Mlada zasvirala violinu pa bacila u trans 600 gostiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA