Kakav bol u grlu je simptom korona virusa i kako da ga razlikujemo od obične prehlade

Grlobolja može da bude simptom korona virusa ako su prisutni i drugi simptomi

  • 1
boli grlo, grlobolja, grlo, prehlada, grip Foto: Shutterstock

Bolovi u grlu su uobičajeni za ovo doba godine jer je sezona prehlada i gripa, ali u isto vreme i korona virusa. Pa, kako da znamo kada je bolno grlo simptom kovida-19?

Grlobolja je često najraniji znak da ćete dobiti prehladu i da će vašem telu biti potrebni vitamini i eventualno antipiretici.

Međutim, bolno grlo je postalo i simptom korona virusa, a kao rezultat toga postaje sve teže da uočimo razliku između kovida i ostalih prehlada.

Tim povodom britanski "Express" je razgovarao sa dr Rosom Perijem, medicinskim direktorom "Cosmedics-a“.

- Bol u grlu može da bude simptom bilo kojeg stanja kao što je vikanje, borba protiv infekcije, alergija ili bolovanje od laringitisa i tonzilitisa. Korona virus svakako ne treba da bude prva sumnja ako počne da vas boli grlo - kaže dr Peri.

Ipak, grlobolja može da bude simptom korona virusa ako su prisutni i drugi simptomi.

Dr Peri kaže da su to obično simptomi kao što je kašalj, gubitak čula mirisa i ukusa, groznica, umor, bolovi u mišićima, ali oni mogu biti povezani sa običnom prehladom.

Ukoliko je grlobolja prisutna sa drugim simptomima klasičnim za kovid, to može biti kovid, ali obična upala grla i umor nisu odmah pokazatelj korona virusa.

Svesni smo da dve trećine novih slučajeva korona virusa počinje upalom grla, a kako biste mogli da razlikujete kovid od obične prehlade, treba znati da se kod kovida-19 bol u grlu obično pogoršava prvog dana infekcije i postaje bolje narednih dana - kaže dr Peri.

Doktor takođe savetuje da, ako bol u grlu traje duže od pet dana, najbolje je da se javite lekaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    15. novembar 2022 | 12:28

    E, ako su Britanci u putanju. Onda, njima posebno " verujem ".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA