5 razloga zbog kojih su omega-3 masne kiseline važne za naše zdravlje

 
  • 0

Omega-3 masne kiseline imaju niz zdravstvenih prednosti, ali ipak nisu svemoguće

Omega-3 masne kiseline su vrsta polinezasićenih masti koje se takođe nazivaju i zdravim mastima. Naš organizam nije u stanju da ih stvori sam, što znači da ih moramo unositi kroz hranu ili suplemente.

Dobri izvori omega-3 masnih kiselina su laneno seme i laneno ulje, masne ribe kao što su losos, sardina, skuša i haringa, kao i avokado i orašasti plodovi.

Manjak omega-3 masnih kiselina može da dovede do suve i ispucale kože, lošeg raspoloženja, povišenog holesterola, visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.

Istraživači se decenijama bave ispitivanjem uticaja omega-3 masnih kiselina na zdravlje, piše "Medical News Today". Oni izdvajaju pet razloga zbog kojih su omega-3 masne kiseline važne za naše zdravlje.

1. Imaju antizapaljenska svojstva

Hronična upala povezana je sa razvojem gojaznosti, bolestima srca i rakom.

U istraživanjima je dokazano da omega-3 masne kiseline deluju antiinflamatorno i mogu da pomognu u snižavanju markera upale kao što su CRP i interleukin 6.

Omega-3 masne kiseline smanjuju oksidativni stres i potencijalno štite od razvoja hroničnih bolesti.

2. Doprinose snižavanju holesterola

Za šest nedelja studije u kojoj je bila zastupljena dnevna suplementacija sa 1,2 grama DHA pokazalo se da omega-3 masne kiseline značajno smanjuju nivoe triglicerida i povećavaju takozvani dobar holesterol.

Holesterol u krvi Foto: Shutterstock

Pored toga, omega-3 masne kiseline mogu da snize loš holesterol, lipoproteine niske gustine, kada su zasićene masti zamenjene orasima i avokadom.

Povišeni trigliceridi i takozavni loš holesterol povezani su sa povećanim rizikom od metaboličkog sindroma i bolesti srca.

Ali, izveštaj iz prakse nije pokazao nikakav uticaj na niz ishoda kardiovaskularnih bolesti od upotrebe suplemenata omega-3 masnih kiselina kod pacijenata sa utvrđenim kardiovaskularnim bolestima ili povišenim faktorima rizika od njih.

3. Utiču na niži krvni pritisak

S druge strane, pokazalo se da omega-3 masne kiseline poboljšavaju vaskularno zdravlje, odnosno zdravlje krvnih sudova i snižavaju krvni pritisak.

Merenje pritiska žena Foto: Shutterstock

4. Mogu da poboljšaju toleranciju u lečenju raka

Omega-3 masne kiseline mogu da poboljšaju efikasnost i toleranciju hemioterapije i potencijalni su pomoćni tretman za pacijente koji se leče od karcinoma.

Tačnije, svakodnevna suplementacija sa EPA i DHA masnim kiselinama pomogla je pacijentima sa rakom glave, vrata i dojke da održe telesnu težinu i smanje gubitak mišića uzrokovan rakom.

5. Povoljno utiču na raspoloženje

EPA omega-3 masne kiseline imaju blagotvoran uticaj na depresivne osobe, rezultat je studije iz 2019. godine u kojoj je učestvovalo 2.000 ispitanika.

Smejanje, smeh, osmeh Foto: Pexels

Umereni unos masne ribe i morskih plodova bio je povezan sa manjim brojem slučajeva depresije.

S druge strane, omega-3 masne kiseline ne mogu da smanje rizik od smrti od srčanih bolesti, niti da spreče stvaranje krvnih ugrušaka, raka i dijabetesa.

(Telegraf.rs)

Video: Kako Beograđani nazivaju ovaj park: Neki se stide da izgovore ime!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA