Top 4 zdravstvene prednosti šargarepe: Evo zašto bi trebalo da je često jedete
Odličan je izvor vitamina A
Šargarepa je veoma zastupljena namirnica u kuhinji. Domaćice je koriste kao dodatak raznim jelima, poput supe, pilava, pasulja... Međutim, pored toga što obogaćuje jela, šargarepa je vrlo zdrava.
Šargarepa je odličan izvor vitamina A, ali i vitamina C i K1, B6, kao i kalcijuma, gvožđa, biotina i luteina, piše "Webmd".
Postoje brojni razlozi zbog kojih bi trebalo da jedete šargarepu, a mi smo izdvojili top četiri.
1. Bogat izvor dijetetskih karotenoida
Šargarepa je bogata biljnim jedinjenjima zvanim karotenoidi. Naime, ova jedinjenja se akumuliraju u korenu; oko 80 odsto karotena u šargarepi je vrsta koja se zove beta-karoten i često se naziva provitamin A jer ga u crevima pretvaramo u vitamin A. Karotenoidi igraju važnu ulogu kada je reč o vidu, a takođe pomažu i u održavanju dobrog funkcionisanja imunog sistema i u održavanju izgleda kože, piše "Bbcgoodfood".
2. Čuva srce i pomaže u regulaciji holesterola
Šargarepa sadrži vlakna i vitamin C, a oba pomažu u smanjenju nivoa holesterola. Takođe, veruje se da vlakna i vitamin C pomažu i kada je zdravlje srca u pitanju. Međutim, veliki deo istraživanja je rađen na životinjama, te je potrebno mnogo više studija kako bi se ovo utvrdilo.
3. Dobra je za mršavljenje
Sa malo kalorija i dobrim izvorom vlakana, istraživanja sugerišu da uključivanje povrća poput šargarepe u ishranu pomaže kada je reč o sitosti. Ipak, neki planovi ishrane savetuju da osobe izbegavaju šargarepu, jer sadrži i ugljene hidrate.
Međutim, ovim se ignorišu druge zdravstvene prednosti šargarepe i činjenica da, kada se jede u celom obliku, struktura, vlakna i visok sadržaj vode u šargarepi pomažu u suzbijanju apetita.
4. Poboljšava rad creva
Studija na ženama koje su jele dovoljno šargarepe da obezbede 15 grama vlakana dnevno, tokom perioda od tri nedelje, pokazala je da su vlakna veoma fermentabilna. Studije takođe potvrđuju da ovo povrće ima prebiotičku ulogu, što znači da su vlakna šargarepe dobar izvor goriva za korisne bakterije u crevima. Mnoge od ovih crevnih bakterija proizvode kratkolančane masne kiseline koje imaju koristi ne samo za creva, već i za sveukupno zdravlje.
(Telegraf.rs)
Video: Vučić: Bio sam u Novom Sadu i odao počast preminulima
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.