Top 5 zdravstvenih prednosti brokolija

 
  • 0

Saznajte šta brokoli čini tako dobrim za nas, uključujući njegov sadržaj vlakana, vitamina i minerala

Brokoli je razgranato, zeleno povrće sa ljubičastim ili češće zelenim cvetnim pupoljcima. Pripada porodici kupusnica, zajedno sa karfiolom, kupusom i keljom, a može se jesti sirovo ili kuvano.

Ova biljka je veoma važna namirnica za sve one koji vode računa o svom zdravlju, a pogotovo je korisna onima koji se bore sa viškom kilograma jer je niskokalorična a pritom bogata vitaminima i mineralima.

Sadrzi kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijujm, natrijum, gvozdje, cink, hrom, vitamine C, A, E, K, B1, B2, B6, B9, mnoštvo flavonoida i enzima.

Brokoli, zeleno povrće, zdrava hrana Foto: Unsplash/louishansel

Dobar je za zdravlje srca

Studija "Nutrition Research" otkrila je da redovno konzumiranje brokolija spremljenog na pari smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjenjem ukupne količine holesterola u telu. Druga studija u SAD takođe je otkrila da povećanje broja povrća u ishrani, posebno povrća od poput brokolija, može da smanji rizik od srčanih bolesti.

Sadrži jedinjenja za zaštitu od raka

Iako ne postoji pojedinačna „superhrana“ koja može da spreči rak, a određeni faktori rizika za rak nisu povezani sa ishranom, postoje dokazi da zdrava ishrana može da smanjiti rizik od raka. Studije su pokazale da sulforafan, jedna od ključnih komponenata brokolija, može da igra ulogu u poboljšanju detoksikacije toksinima iz vazduha, kao što je dim cigareta, i da može da pomogne u smanjenju rizika od određenih karcinoma.

Može da bude dobar i za zdravlje očiju

Brokoli sadrži karotenoide, lutein i zeaksantin koji su, u studijama iz 2003. i 2006. godine, bili povezani sa smanjenim rizikom od očnih poremećaja povezanih sa starenjem, kao što su katarakta i makularna degeneracija. Brokoli takođe sadrži beta-karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A, čiji je nedostatak povezan sa noćnim slepilom.

foto Pixabay foto Pixabay

Može podržati hormonsku ravnotežu

Brokoli sadrži biljno jedinjenje indol-3-karbinol (I3C), koje deluje kao biljni estrogen i može da pomogne u balansiranju hormona regulacijom nivoa estrogena. I3C se takođe pokazao obećavajućim kao sredstvo za smanjenje rizika od stvaranja estrogena koji izazivaju rak dojke i reproduktivne karcinome i kod muškaraca i kod žena, iako je potrebno više studija u ovoj oblasti.

Može podržati imuni sistem

Pošto su bogate sumporom, kupusnjače poput brokolija mogu da podrže zdravlje creva i kao rezultat toga poboljšaju vašu odbranu od infekcije. To je zato što sumpor podržava proizvodnju glutationa koji je važan za održavanje integriteta sluznice creva, kao i za njenu popravku. Kao moćan antioksidant, glutation deluje u celom telu štiteći ćelije od upalnih oštećenja.

Da li je brokoli bezbedan za sve?

Za većinu nas, brokoli je zdrava opcija. Međutim, ako imate problem sa štitastom žlezdom, lekar bi mogao da vas posavetuje da smanjite njegov unost. To je zato što ovo povrće može da ometa apsorpciju joda koji je potreban za proizvodnju tiroidnih hormona. Međutim, vredi imati na umu da biste morali da jedete razumnu količinu i na doslednoj osnovi da bi ovo bio problem.

Brokoli Foto: Pixabay

Brokoli je hrana bogata vlaknima, koja je za većinu nas veoma korisna – podržava proces varenja i obezbeđuje izvor goriva za zdrave bakterije koje se nalaze u našim crevima. Međutim, za neke ljude, hrana bogata vlaknima može da izazove nadimanje i gasove, što je posebno važno za one sa inflamatornom bolešću creva (IBD), Kronovom bolešću ili ulceroznim kolitisom.

Ako uzimate lekove za razređivanje krvi, vaš lekar bi mogao da vam predloži da pratite unos hrane sa vitaminom K, kao što je brokoli, u vašoj ishrani kako biste bili sigurni da jedete količine dosledno. Ako ste u nedoumici, konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što napravite bilo kakve značajne promene u tome šta i koliko jedete, prenosi "BBC Good Food".

(Telegraf.rs)

Video: Meštani Podgore o velikoj šteti od nevremena u Hrvatskoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA