Vođenje dnevnika je odlično za vaše mentalno zdravlje: Uz ovaj trik će vam ići još lakše

 
 ≫ 
  • 0

Razmislite o konceptu audio-dnevnika

Ako vas privlači ideja da vodite dnevnik, i pokušavali ste, ali nikako da uspostavite rutinu pisanja, imamo odličan trik za vas.

Vođenje dnevnika je veoma dobro i pozitivno utiče na mentalno i emocionalno zdravlje. Postoje studije koje ukazuju na to da zapisivanje stresora pre odlaska u krevet može da vam pomogne da zaspite. Pored nje, studija JMIR Mental Health iz 2018. godine istakla je vezu između pozitivnog uticaja vođenja dnevnika i smanjenog mentalnog stresa.

Stoga, ako želite da se okušate, razmislite o konceptu audio-dnevnika. Ideja je jednostavna - snimate sebe na telefon, a vaši unosi ostaju ubeleženi u vašim glasovnim beleškama. To je nešto što svako može da uradi.

Kako prenosi autor teksta objavljenog u "Outside" Elen O' Brajen koja je isprobala ovu metodu, kaže da joj je prvi dan njenog celonedeljnog poduhvata da će voditi audio dnevnik - bio čudan.

- Šaputala sam misli u telefon, pazeći da ne ometam cimere. Tokom sesije, lutala sam nekoliko minuta, razmišljajući o svom komplikovanom životu zabavljanja i strepnji oko budućnosti. Nakon što nisam mogla više da smislim šta drugo da kažem – usledio je šok! – bacila sam pogled na ekran i shvatila da govorim već šest minuta i 34 sekunde. Osetila sam iznenađujuće olakšanje kada sam naglas imenovala svoje brige - napisala je.

Kako kaže terapeut Amber Benziger, dnevnik je ogroman alat za suočavanje sa anksioznošću. Ali, kao i autorka teksta, nisu svi njeni klijenti u stanju da stave olovku na papir. Zato kao alternativu, preporučuje audio-dnevnik:

- Ako uvek nosite telefon sa sobom, možete se odlučiti da ubeležite svoje misli bilo gde i bilo kada.

Možda ćete poželeti da se vratite na svoje audio-beleške, ali kako ističe stručnjak, mnogi ljudi ne žele da ih ponovo slušaju i to je u redu.- Trajno beleženje nije cilj. To je samo neka vrsta načina da to izvučete iz sebe i skinete sa grudi u tom trenutku - kaže ona.

(Telegraf.rs)

Video: Meštani Podgore o velikoj šteti od nevremena u Hrvatskoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA