Ukoliko na ovaj način konzumirate hranu, otklonićete nadimanje i gasove

 
 
  • 0

Možda ćete se iznenaditi kada saznate koliko je pravilno žvakanje hrane zaista važno

Pravilno žvakanje hrane može da pomogne u sprečavanju mnogih problema sa varenjem, prenosi "The Sun".

Ako se hrana ne žvaće pravilno, veći komadi ulaze u digestivni trakt i narušavaju zdravlje naših creva i izazivaju neprijatne probleme poput gasova i nadimanja.

Veliki je broj ljudi koji ima problema sa stomakom, jedno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da žene osećaju više nadimanje nego muškarci.

Istraživanja su dokazala da stanje našeg crevnog mikrobioma (dobrih i loših bakterija) može da utiče na naše raspoloženje, imunitet i težinu.

Evo nekoliko saveta za bolje varenje i otklanjanje nadimanja.

Pravilo žvakanja hrane 20 puta

Varenje počinje već u ustima, te je savet da odvojite vreme i uživate u hrani tako što ćete svaki zalogaj žvakati minimum 20 puta. Savet nutricionista je da izbegavate gledanje u telefon ili televizor dok jedete.

nadimanje, stomak, bolovi, boli stomak Foto: Shutterstock

Joga poza "Wind relief"

Ova poza se fokusira na stimulativni pritisak na stomak kako bi se oslobodili bilo kakve napetosti.

Lezite na leđa i zagrlite jedno pa drugo koleno na grudi. Držite prednji deo potkolenice na savijenoj nozi pritiskajući je u grudi. Dišite ravnomerno pa zadržite pet do deset udisaja i dodajte nežno ljuljanje sa jedne na drugu stranu. Oslobodite noge, ispravite ih i opustite se.

Kurkuma

Kurkuma ima antiinflamatorno dejstvo koje može da umiri problematična creva, ublaži nadimanje i probavne smetnje te poboljša varenje.

Napitak od kurkume: stavite u blender jednu šolju mleka, jednu kašičicu kokosovog putera, četvrtinu kašičice kurkume i jednu kašiku mlevenog đumbira pa umutite dok se ne sjedini. Sipajte u lonče pa prokuvajte i poslužite toplo. Po potrebi zasladite medom.

Komorač

Kašika semena komorača može da pomogne da se gasovi smanje.

Pecite semenke komorača nekoliko minuta kako bi oslobodile aromu i ulje, a zatim izgnječite seme u vrućoj vodi i pijte kao čaj.

(Telegraf.rs)

Video: Snimci iz Donje Jablanice: Telegraf na licu mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA