Devojka na društvenim mrežama deli svoje iskustvo s rakom: "Na ove simptome nisam obraćala pažnju"

Kako kaže, njen cilj je da podstakne sve, a posebno mlade ljude da redovno odlaze na kontrole

  • 0
steph pajamas terapija Printskrin: Tiktok.com/@steph.pajamas

Iako društvene mreže uglavnom služe za postavljanje zanimljivih video-klipova i slika, na njima se mogu pronaći i oni poučni videi koji nam nekada mogu spasiti i život. Devojka po imenu Stef ima samo 24 godine godine, dolazi iz Kanade, a nedavno je otkrila da boluje od kancera.

Zapravo ova devojka ima Hodgkinov limfom. Iako je Hodgkinov limfom relativno retko oboljenje u opštoj populaciji sa incidencom od 2,7 na 100.000, on predstavlja najčešću hematološku neoplazmu kod osoba mlađe životne dobi, sa medijanom pojavljivanja u 32. godini života.

Hodgkinov limfom je lokalizirano ili diseminirano zloćudno bujanje čelija limforetikuluma, koje pogađa u prvom redu tkiva limfnih čvorova, slezene, jetre i koštane srži.

Prema njenim rečima, sve bilo normalno do trenutka kada je počela da kašlje, ali ni tada nije shvatala koliko je stvar zapravo ozbiljna.

- U februaru 2021. godine sam počela da kašljem nekontrolisano. Kada kažem nekontrolisano, mislim da su ljudi skakali da mi donesu čašu vode, jer su mislili da se gušim. Međutim, ni voda mi ne bi pomagala, već bih samo nastavila da kašljem - započinje priču ova devojka.

Kako kaže, posle dve nedelje intezivnog kašlja, otišla je kod doktra, dali su joj pumpicu za astmu i rekli da je to "normalno, jer je mlada".

- Najčudnije je to što je kašalj prestao na osam meseci, a onda se vratio. To me je jako uplašilo i mislim da je kašalj jedan od razloga zbog kog nisam obraćala pažnju na druge simptome. Mislila sam da je u pitanju neka vrsta agresivnije astme. Tada sam odlučila da pitam moju rođaku koja ima astmu na koje analize je sve išla, a onda mi je rekla da je najvažnije da se uradi rendgenski snimak - priča Stef.

Prema njenim rečima, otišla je da uradi rendgenski snimak, a onda je dobila poziv da mora da uradi biopsiju.

- Tada sam saznala da imam rak. I eto, eto mene danas na hemioterapijama i borbi za moj život - kaže kroz osmeh ova hrabra devojka.

Ona takođe kao jedan od simptoma navodi da su je veoma svrbele noge.

- Koža mi je bila veoma suva, te sam ih stalno mazala kremama kako bi ih hidrirala - kaže Stef.

Kada je reč o simptoma na koje nije obraćala pažnju, Stef je navela sledeće:

- Imala sam osip na rukama, konstanto mi je falilo energije i jako sam se brzo zamarala.

Ova devojka sada objavljuje videe na društvenoj mreži TikTok i apeluje na sve ljude da redovno odlaze na kontrole, jer tako mogu sebi da spasu život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA