Nova metoda dijagnostike raka dojke: Mala količina krvi za rano otkrivanje bolesti

 
 
 ≫ 
  • 0

Rano otkrivanje raka dojke je od izuzetnog značaja jer se šanse za preživljavanje povećavaju ranim otkrivanjem

Novi test krvi za poboljšanje ranog otkrivanja raka dojke sada je dostupan u Singapuru. "Mastocheck" se može koristiti kao dopuna rutinskom mamografu radi preciznije dijagnoze, kaže Raffles Medical Group, piše "CNA Lifestyle".

Raffles Medical Group je saopštila da je dodala "Mastocheck", novi način za dijagnostiku raka dojke, na svoju listu usluga zdravstvenog skrininga. Razvijen od strane južnokorejske kompanije "Bertis", "mastocheck" je test na bazi krvi koji se može koristiti kao dopuna u dijagnostici kako bi se poboljšale šanse za rano otkrivanje znakova raka dojke.

To je zgodan metod koji zahteva "samo malu količinu krvi" za dijagnozu, rekli su iz Raffles Medical Group u saopštenju za štampu. "Mastocheck" je prvi put za ljudsku upotrebu odobrilo korejsko Ministarstvo za bezbednost hrane i lekova 2019.

- Azijatkinje imaju "gušće" grudi, odnosno više tkiva žlezde u poređenju sa masnim tkivom. U takvim slučajevima, tumore dojke može biti teško otkriti rutinskim mamografom. Rak dojke je najčešći rak među ženama u Singapuru, sa više od 2.000 žena kojima se dijagnostikuje svake godine. Rano otkrivanje raka dojke je od izuzetnog značaja jer se šanse za preživljavanje povećavaju ranim otkrivanjem - rekli su.

"Mastocheck" se preporučuje ženama koje su pod većim rizikom, kao što su one sa porodičnom istorijom raka dojke. Žene kojima je potreban mamograf takođe mogu dodati ovaj test za precizniju dijagnozu.

- Mnoge žene sa ranim rakom dojke nemaju simptome. Stoga je redovan skrining raka dojke veoma važan, posebno za one sa faktorima rizika i one od 40 i više godina. Korišćenje jednostavnog testa krvi kao dopuna našem programu skrininga dojki sigurno će biti od pomoći za rano otkrivanje raka dojke - rekao je profesor Valter Tan, medicinski direktor bolnice Raffles.

Video: Beograđankama omogućen pregled u pokretnom mamografu povodom meseca borbe protiv raka dojke

(Telegraf.rs)

Video: Srpski spasioci krenuli u pomoć u BiH

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA