Nutricionistički studio Ane Petrović osnovan je 2010. godine, a svoj novi veliki projekat koji sumira sve ove godine rada spec. farm. Ana Petrović predstavila je sinoć na promociji svoje knjige "Ključ zdravlja".
Ana je svoju priču za Telegraf.rs započela objasnivši nam kako je svojim radom došla do bitnog zaključka.
- Ja sam zavodu za intelektualnu svojinu predala svoj patent i dobila odobrenje za njega. On se sastoji od cikličnog rotiranja masti, proteina i ugljenih hidrata po danima i jako sam stavila akcenat na to da energetska vrednost nije toliko bitna koliko je važna nutritivna vrednost obroka - kaže Ana Petrović.
Zanimalo nas je koliko je ljudima potrebno da usvoje zdrave navike, te nam je Ana objasnila da nakon 21 dana, ako je nekome dovoljno stalo i ako je dobro organizovan, više neće imati iste potrebe kao pre početka promene ishrane i neće dolaziti do naglih amlplituda hiper i hipo glikemije.
- Ako neko umesto nečega što je proručeno da konzumira ipak ciljano želi da pojede krempitu, onda se još nije odlučio i onda je još teže ako nema te odluke.
Spec. farm. Ana Petrović ključ zdravlja pronašla je sopstvenom spoznajom principa na kojima danas počiva njen rad sa klijentima.
- Održavanje je ključ zdravlja. Vi imate dva dana kada možete da jedete šta god želite, a naredna dva dana striktno poštujete jelovnik.
- Ono što je takođe važno jeste da ne postoji nijedna namirnica koja je isključena iz jelovnika. Ljudi mogu da jedu i slatkiše i masti i proteine. A opet, ljudi koji su vegani i vegeterijanci - za njih je bitno da konzumiraju esencijalne amino-kiseline kako bi ti ljudi nadogradili mišićnu masu. Ključ zdravlja je nauka - zaključila je Ana.
Stalna saradnja sa lekarima
"Potpuno zadovoljstvo i nova energija" - tako je opisala svoj osećaj uspeha Jovana Radosavljević, Anina klijentkinja koja se obratila svim prisutnim gostima i kroz kratko izlaganje objasnila koliko joj je značila transformacija i menjanje životnog stila. Ona je izgubila 40 kilograma, a tokom svog prvog pregleda kod Ane, kada je čula svoju visinu i težinu, tek tada je, prema njenim rečima, postala svesna šta je uradila sama sebi. Ističe da je imala sreću što je na početku životne promene naišla na takvog profesionalca koji je imao adekvatan psihološki pristup. Jovana kilažu održava već dve godine, nema oscilacija u težini i redovna je na kontrolama.
Prve delove svoje knjige Ana je posvetila metaboličkim bolestima koje dominiraju današnjicom, a to su gojaznost, dijabetes, insulinska rezistencija i poremećaj funkcije štitaste žlezde.
- Naša saradnja je zapravo išla kroz naše pacijente i mi smo kroz ovaj dugi niz godina razmenjivali isustva, vrlo uspešno smo pratili i lečili ih. Mi se nismo znali na početku, mi smo se znali kroz naše pacijente i ja sam u Ani video saradnika koji je bio dobar član za rad mog tima na ovim problemima, a Ana je u meni videla konsultanta koji bi mogao da zapravo definiše probleme vezane za endokrinologiju - rekao je endokrinolog doktor Đuro Macut.
Doktor Predrag Dugalić, gastroenterolog, rekao je da je kroz svoj rad shvatio zašto je gastrointestinalni trakt jako važan. Zaključio je da se tu upravo dešava proces sukoba i razmene mišljenja između dva sveta u nama - mikro i makro.
- Ana je u svojoj knjizi na najbolji način pokazala šta znači da pre svega čovek treba da ima veru u sebe, jer iza vere dolazi volja, iza volje rad, a iza rada uspeh koji čoveka čini srećnim.
Upravo je to pokazala i Ana Petrović, njena vera u ono što radi iznedrila je ovu knjigu. Digestivni sistem je tačka koja povezuje gastroenterologe i nutricioniste, a dr Dugalić i spec. farm. Ana Petrović su spajanjem svojih znanja pomogli mnogima.
Znanje koje nesebično deli
Emocije i ishrana su takođe tema koju spec. farm. Ana Petrović obrađuje u svojoj knjizi, a prim. dr Vojislav Ćurčić izjavio je da su svi osnovni razlozi za probleme sa težinom zapravo psihološki.
- Hrana je psihološki problem za ljude koji je prekomerno uzimaju i onda imaju problem sa težinom, a ti problemi nose druge probleme. Kad god smo nervozni, napeti, ljuti, nesrećni prvo posezanje je za hranom, što je stvar sećanja jer naše prvo zadovoljststvo u životu potiče od majke i od dojke, što je praobrazac koji funkcioniše celog života.
Profesorka Ana Micov, recenzent knjige "Ključ zdravlja", istakla je:
- Kažu da nam znanja i zdravlja nikada nije dosta. Ana nam u svojoj knjizi nesebično deli svoje znanje o očuvanju zdravlja, najvećeg bogatstva koje imamo.
Prva glavna poruka ove knjige jeste da podignemo svest na pojedinačnom i kolektivnom nivou kada je reč o prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja. Druga poruka se odnosi na ljude koji već imaju neka oboljenja, u smislu da zdravom, balansiranom ishranom i zdravim odnosima prema životu možemo značajno unaprediti izgled lečenja različitih bolesti.
Treća poruka se odnosi na činjenicu da hrana i sastojci hrane mogu da utiču na bezbednost i efikasnost lekova, u kontekstu hronične terapije. Ana Petrović je uspela da princip "terapija po meri pacijenta" prenese na polje dijetetike.
(Telegraf.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.