Kronova bolest: Mislila je da je mamurna, a kada su počeli jaki bolovi, shvatila je da nešto mnogo ozbiljnije

Studentkinja upozorava sve da ne ignorišu neuobičajeno pražnjenje creva, nakon što je i sama zamenila simptome smrtonosne bolesti sa mamurlukom

  • 0
Bol u stomaku, ženu boli stomak, stomačni problemi Foto: Shutterstock

Lusi Ejtkins, iz Sarija, uživala je u univerzitetskom životu, kada je njeno zdravlje počelo naglo da se pogoršava.

Dok se spremala da počne drugu godinu na Univerzitetu u Birmingemu u septembru 2021, Lusi je shvatila da gubi na težini. Prethodno zdrava 22-godišnjakinja bez ikakve namere smršala je 10 kilograma za šest meseci u periodu izolacije od korone. U oktobru je počela redovno da povraća i da pati od dijareje, što je pripisala konzumaciji „previše alkohola u noćnim izlascima sa prijateljima“. Ne želeći da zabrine ukućane, Lusi je patila u tišini dok su joj bolovi u stomaku „potajno postajali nepodnošljivi“.

- Bol je uticao na moje studije, do tačke kada sam čak počela da spavam na predavanjima - prenosi "The Sun".

Trovanje hranom, proliv, mučnina, dijareja, bolovi u stomaku Foto-ilustracija: Shutterstock

Posle jednog klupskog druženja do četiri sata ujutru, u proleće 2022, Lusi se probudila nesposobna da hoda.

- Sledećih nekoliko dana samo sam hladila svoja stopala i odmarala ih u nadi da ću se brzo oporaviti. Još nisam uspostavila vezu između ovoga i dijareje jer mi se činilo da je to potpuno drugačiji problem - objasnila je Lusi, koja je tek kad je otišla kući za Uskrs, rekla roditeljima šta je muči:

- Kada sam pretražila Google simptome, videla sam da stres može da napravi ovakav problem, pa sam pomislila da je moja dijareja možda samo posledica ljubavne drame. U to vreme, želela sam da budem u vezi i da izlazim na sastanke, ali niko od momaka koje sam upoznala nije želeo ništa ozbiljno i nisam mogla da nađem nijednog finog momka.

Ali dve nedelje nakon povratka na univerzitet posle uskršnjeg raspusta, Lusi je pozvala svoju mamu u agoniji. Bila je toliko uplašena jer je bol bio tako jak, da su se Lusini roditelji momentalno dovezli do kampusa i odveli je u bolnicu. Lekari su se zabrinuli da Lusi možda ima rak creva i savetovali su kolonoskopiju, na kojoj je otkriveno da studentkinja ima Kronovu bolest, stanje koje izaziva upalu digestivnog sistema.

Rečeno joj je da joj je crevo veoma blizu perforacije - retke, ali fatalne komplikacije koja se može pojaviti u nelečenim slučajevima Kronove bolesti, što je bilo prilično opasno jer može da izazove unutrašnje krvarenje. Nelečena Kronova bolest može da izazove nekoliko komplikacija opasnih po život, kao što su teške infekcije i kolorektalni rak. Otečene ili bolne ruke i stopala - kao što je Lusi doživela u proleće - neželjeni su efekti bolesti.

debelo crevo, rak debelog creva Foto: Pixabay

Lusi je provela narednih pet noći u bolnici dok su lekari držali njenu upalu pod kontrolom.

- Nisam zapravo znala šta je Kronova bolest pre tog dana, jedino što sam znala je da je komičar Pete Davidson takođe imao dijagnozu. Posle pet dana, mogla sam da idem kući i sada se vraćam u bolnicu svaka dva meseca da dobijem infuziju lekova, a takođe svakodnevno uzimam suplemente gvožđa i kalcijuma. Osećam se mnogo bolje i čini se da tretman deluje. Dobiću infuzije godinu dana pre nego što lekari ponovo procene kako sam - poručuje devojka.

Šta je Kronova bolest?

Stanje koje izaziva zapaljenje digestivnog sistema. Upala je reakcija tela na povredu ili iritaciju i može izazvati crvenilo, otok i bol. Često se opisuje kao hronično stanje i, iako će oboleli imati periode dobrog zdravlja, postoje izbijanja gde su simptomi aktivniji. To je jedan od dva glavna oblika inflamatorne bolesti creva - drugi je stanje poznato kao ulcerozni kolitis.

Iako tačan uzrok Kronove bolesti nije poznat, stručnjaci veruju da postoji nekoliko stvari koje mogu povećati rizik. Smatra se da geni igraju važan faktor. Veća je verovatnoća da ćete dobiti dijagnozu ako član porodice ima bolest. U drugim slučajevima, smatra se da je problem sa imunološkim sistemom koji uzrokuje napade.

Pušenje, prethodna stomačni problemi i abnormalna količina crevnih bakterija takođe mogu da izazovu ovo stanje.

Koji su znaci i simptomi Kronove bolesti?

Uobičajeni simptomi uključuju ponavljajuću dijareju, bol u stomaku i grčeve - obično se pogoršavaju nakon jela i ekstremnog umora. Nenamerni gubitak težine i krv i sluz u stolici su takođe uobičajeni simptomi.

Ljudi mogu da iskuse samo jedan od navedenih simptoma, a neki imaju ozbiljne simptome ili blage probleme. Takođe mogu da prođu nedelje ili meseci kada su simptomi blagi ili nepostojeći.

Manje uobičajeni simptomi uključuju visoku temperaturu i mučninu, bol i otok u zglobovima, upalu i iritaciju očiju i čireve u ustima. Ako imate upornu dijareju, bol u stomaku, neobjašnjivi gubitak težine ili krv u stolici, obratite se svom lekaru što pre.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA