Mnogo je istraživanja pokazalo da jedna vrste jestivog ulja može da smanji rizik od pojave raka za 3o odsto, a sve zahvaljujući jedinstvenom antioksiditivnom dejstvu, prenosi "Express".
Prevencija raka je broj jedan kada pričamo o ovoj bolesti.
Na sreću, postoje određeni sastojci koji mogu da ometaju rast i razvoj raka zahvaljujući svojoj antioksidativnoj aktivnosti.
Ovi efekti posebno su uočljivi kod ljudi koji redovno konzumiraju maslinovo ulje. Sve je više dokaza koji podržavaju stav da komponenta maslinovog ulja pruža zaštitu od razvoja nekoliko vrsta raka, pokazala je metaanaliza iz 2022. godine objavljena u magazinu "Plos one“.
Studija je otkrila značajne razlike u riziku od pojave raka između pojedinaca koji su konzumirali maslinovo ulje i onih koji nisu.
Povoljno dejstvo maslinovog ulja u velikoj meri se pripisuje njegovom izizetnom sastavu, bogatom monozasićenim masnim kiselinama i fenolnim jedinjenjima.
Metaanaliza 45 studija pokazala je da je zaštita najznačajnija za rak dojke, gastrointesinalni i urinarni trakt.
U zaključku analize stoji da maslinovo ulje ima niz zaštitnih efekata protiv razvoja raka, a da bi dalja istraživanja mogla da pruže bolji uvid u to kakva je tačno uloga maslinovog ulja u prevenciji raka.
Video: Šta ima najveću gustinu - ulje, voda ili deterdžent?
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.