Hibiskus: Čaj bez koga se ne ulazi u jesen, začin koji osvežava ukus jela
Biljka čiji se cvetovi mogu koristiti ne samo za pravljenje okrepljujućih napitaka, već i za suptilan dodatak salatama ili kao elegantan ukras za sofisticirana jela
Ako uživate u osvežavajućem ukusu kiselijih napitaka, onda je hibiskus vaš izbor. Biljka čiji se cvetovi mogu koristiti ne samo za pravljenje okrepljujućih napitaka, već i kao suptilan dodatak salatama i kao elegantan ukras jela, poznata je od davnina.
Kao i većinu čajeva koji imaju blagotvorno i umirujuće dejstvo na celokupan organizam, volimo da ga konzumiramo u trenucima opuštanja uz popodnevnu priču sa komšijama ili nam prija kada nam je grlo upaljeno, a nos zapušen.
Kako navodi portal "MedicalNewsToday", najčešće korišćena sorta je Hibiscus sabdariffa, takođe poznata kao "rozela".
Čaj od hibiskusa takođe ima određene prednosti za očuvanje kardiovaskularnog sistema, pomažući u regulisanju krvnog pritiska.
Za čaj se obično koriste njegove čašice, iako su drugi delovi biljke, kao što su lišće, seme i korenje, bezbedni za konzumiranje. Studije su pokazale da ekstrakti čašice hibiskusa i listova hibiskusa imaju antioksidativne efekte. Zbog toga mogu da štite od starenja i delovanja slobodnih radikala na ćelijskom nivou.
(Telegraf.rs)
Video: Konferencija za medije povodom filma "Volja sinovljeva
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.