6 namirnica koje nikako ne smete da jedete sirove
Iako je konzumacija sirove hrane u porastu, postoje i namirnice koje nikako ne bi trebalo da koristite pre termičke obrade
Toksini u pojedinim biljkama, poput smrtonosnog ricina u zrnu pasulja ili cijanovodonika u bademima, dizajnirani su da odvraćaju štetočine od konzumacije tih biljaka.
Za biljke koje pokušavaju da prežive i nastave svoju vrstu, i ljudi mogu da budu štetočine jednako kao puževi ili bube. I iako je konzumacija sirove hrane u porastu, zbog mnogo korisnih stvari koje se uništavaju tokom termičke pripreme jela, sledeće namirnice nikako ne bi trebali da koristite u sirovom obliku.
1. Pasulj
Sirovi pasulj sadrži toksične proteine, zvane lektini, koji se uništavaju tokom kuvanja. Nisu svi lektini toksični, a neki su čak i korisni. Međutim, lektin u zrnu - koji se zove fitohemaglutinin - štetan je u visokim dozama.
I druge vrste pasulja mogu da sadrže fitohemaglutinin, ali crveni pasulj ih ima u najvećoj koncentraciji. Samo jedna šaka sirovog pasulja dovoljna je da izazove gastrointestinalne probleme kao što su mučnina i povraćanje. Što se više jede, simptomi će biti intenzivniji. Neki ljudi su čak bili hospitalizovani zbog trovanja crvenim pasuljem.
2. Gorki bademi
Gorki bademi, koji se razlikuju od slatkih badema koje kupujemo po prodavniciama, sadrže cijanovodonik. Samo šaka gorkih badema može da ubije dete. Deca koja progutaju samo nekoliko sirovih gorkih badema su u opasnosti od smrti, dok svega 50 ili manje može da ubije i odraslu osobu.
Trovanje cijanovodonikom uključuje simptome od vrtoglavice i glavobolje do povraćanja i konvulzija, u zavisnosti od toga koliko ste pojeli.
3. Masline
Sirove masline su neverovatno gorke i u suštini nejestive. Nećete se od njih razboleti, niti će vas ubiti, ali su velike šanse da ih nećete jesti žive.
Naime, žive masline sadrže visoku koncentraciju jedinjenja zvanog oleuropein, koje im daje gorak ukus. Ono što je interesantno je da, iako nemaju lep ukus, postoje dokazi da oleuropein ima potencijalne zdravstvene koristi, a masline su jedini poznati izvor tog jedinjenja zasnovan na hrani. Neka istraživanja sugerišu da je to antioksidantno i antiinflamatorno jedinjenje koje može zaštititi zdravlje srca i mozga.
Postoji nekoliko različitih načina za pripremu maslina tako da budu ukusne. Potapanjem u slatkoj vodi ukloniće se deo gorčine, ali je poželjno da ih stavite nekoliko nedelja ili čak nekoliko meseci u slanu vodu.
4. Krompir
Jedinjenje koje se nalazi u sirovom krompiru pod nazivom solanin može da izazove bolove u stomaku.
Uopšteno govoreći, zeleni krompir - čak i oni koji su samo malo zeleni blizu kože - ili oni koji tek počinju da niču imaju veći sadržaj solanina. Simptomi trovanja krompirom su bol u stomaku i glavobolja. Krompir sa najvećom koncentracijom solanina će imati zelenu boju kada ga isečete i treba ga baciti.
Nekuvani krompir takođe sadrži otporni skrob. Iako neki otporni skrob može biti dobar za creva, količina u sirovom krompiru je dovoljna da većini ljudi izazove neprijatne nuspojave poput jakih gasova i nadimanja.
5. Divlje pečurke
Neke divlje pečurke su nejestive, dok su neke jestive, ali nijednu ne treba jesti sirovu. Divlje pečurke mogu biti teške za varenje, pa vam njihovo kuvanje pomaže da izbegnete gastrointestinalne tegobe. Ali mnoge divlje pečurke su takođe toksične i potencijalno smrtonosne. Kuvanje razgrađuje štetna jedinjenja.
Ćelijski zidovi pečuraka se razlikuju od ćelijskih zidova voća i povrća, a kuvanje ih razgrađuje, tako da naša tela mogu da podnesu obradu čvrstih ćelija gljiva. Ipak, jedno upozorenje - postoji vrlo malo divljih pečuraka koje možete jesti sirove, tako da je bolje da budete stručnjak za njihovo identifikovanje pre nego što odlučite da uberete nekoliko i kuvate i pojedete.
Različite divlje pečurke takođe treba drugačije kuvati. Neki toksini se razlažu kada ih izložite toploti. Druge treba prokuhati. Najbolji izbor sa divljim pečurkama je da istražite. To je bukvalno pitanje života i smrti.
6. Svinjetina
Iako se rizik od dobijanja trihineloze koji može da se dobije zbog jedenja sirove svinjetine smanjio tokom godina, on i dalje postoji. Svinje se uzgajaju mnogo drugačije nego ranije, ali i dalje postoji rizik da ćete dobiti jednog od dva gadna parazita ako jedete živu svinjetinu.
Trihineloza je parazit koji se nastanjuje u tankom crevu nakon što pojedete zaraženo meso, a prvi znaci su stomačni problemi kao što su mučnina i povraćanje. Nedelju dana nakon infekcije, paraziti se razmnožavaju, a njihove bebe ulaze u krvotok domaćina. Kada se to dogodi, simptomi su bolovi u mišićima, ali i takozvano ružičasto oko. Veoma teški slučajevi mogu dovesti do smrti, iako se to retko dešava.
Drugi parazit, odnosno svinjska pantljičara zapravo je gora od trihineloze. Zaražena osoba može da prođe potpuno bez simptoma, ali i da ima epi-napade.
(Telegraf.rs)
Video: Ana je Petru rodila sa 680 grama i obe su prave heroine! Evo kako je izgledao njihov put do pobede
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
....
A piletina?
Podelite komentar