Suočavanje sa menopauzom: Kako da naučite nešto o promenama u vašem telu i prihvatite ih

 
  • 0

Nađite podršku i upustite se u nove aktivnosti

Talasi vrućine, noćno znojenje, bol u zglobovima, magla u mozgu... Ovo su neki od znakova da vaše telo ulazi u menopauzu. Može biti još više uznemirujuće ako počnete da osećate ove simptome pre 45. godine, što se smatra ranom menopauzom.

Ali posedovanje pravih alata i obrazovanje na ovu temu, može da vas izvuče iz senke menopauze - tako da se osećate spremno da zakoračite u ovo novo poglavlje u životu.

- Žene ne znaju šta da očekuju kada im prestane menstruacija - kaže ginekolog Džen Gunter za "Popsugar".

Oko dve trećine žena oseća se nespremno za menopauzu, a to je neprihvatljivo. Dr Gunter je posvetila svoj život zalaganju za zdravlje žena. Nedavno se udružila sa "AthletaWell", online zajednicom koju su predvodili stručnjaci a koju su izgradile žene za žene, kako bi se suprotstavile mitovima i mizoginim stavovima o menopauzi.

- Normalizacijom menopauze pomoću tačnih informacija možemo pomoći ženama da naprave razliku između kvalitetne nege i nege koja nije od pomoći, koja je ponekad štetna, a često i prevara - kaže dr Gunter.

Pronađite podršku zajednice

Dok je bila na turneji za svoju prvu knjigu, "Manifest menopauze: Osvojite svoje zdravlje sa činjenicama i feminizmom", dr Gunter je naišla na žene sa istim problemom - osećala se izolovanom i izbrisanom.

- Mnoge žene smatraju da je menopauza usamljena, a za neke ovo može biti protivotrov - kaže ona.

- Pronalaženje druženja iz zajednice koja vam se obraća je jedan od načina da nadoknadite ova osećanja. Na primer, razgovarajte sa svojim prijateljicama koje su već prošle kroz menopauzu ili se priključite forumima za razmenu iskustava ove vrste na mreži.

Prihvatite se hobija koji vam donose radost

Dr Gunter kaže da pronalaženje hobija u kojima uživate može da vam pomogne da poboljšate raspoloženje tokom ovog prelaznog perioda vašeg života.

Ona predlaže da se oslonite na ono što vas čini srećnim. To može biti jednostavno kao čitanje romana ili 30-minutna pauza za skrolovanje Instagramom. Ulažući svakodnevni napor da iskoristite aktivnosti koje vam donose radost, možete se zauzvrat brinuti o sebi.

Probajte trening otpora

Ljudi gube mišićnu masu kako stare, a menopauza ubrzava taj gubitak, objašnjava dr Gunter.

- Terapija broj jedan koju svaka žena može započeti je vežbanje. Vežbanje poboljšava toliko aspekata i zdravstvenih stanja povezanih sa menopauzom.

Dok su aerobne vežbe poput hodanja i vožnje bicikla odlične za vaše telo, dr Gunter predlaže vežbanje sa otporom kako biste usporili gubitak mišića. Bez obzira na to da li više volite dizanje tegova ili pilates, izgradnja snage će na kraju koristiti vašem telu.

Obrazujte se o tome šta se dešava vašem telu

- Mnoge žene će provesti trećinu do polovinu svog života u menopauzi, a mnoge čak i ne znaju šta je to - objašnjava ona.

Knjige poput "Manifest menopauze" odbacuju ove zastarele hipoteze, pomažući da se okonča tajnovitost i sramota koji su povezani sa menopauzom.

- Obrazujte se da biste znali šta se dešava sa vašim telom i da biste mogli da budete proaktivni. Žene takođe mogu naučiti da njihovo telo nije slomljeno, da prolazi kroz promenu i da ako pate, postoji pomoć - zaključuje dr Gunter.

Video: Teorija zdravlja#20: Fizička aktivnost može da zameni svaki lek, ali lek ne menja fizičku aktivnost

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je obilaznica koja spasava centar Gornjeg Milanovca od teretnog saobraćaja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA