Savetnici britanske vlade prvi put priznali: Zagađenje vazduha izaziva demenciju

 
 ≫ 
  • 1

Iako je veza uspostavljena, još uvek nema dovoljno dokaza da se kaže koliko je slučajeva demencije rezultat zagađenja vazduha

Vlada Velike Britanije po prvi put priznala da zagađenje vazduha podstiče porast demencije. Toksične čestice u vazduhu iz automobila i fosilnih goriva dugo su povezivane sa brzim porastom stope bolesti u Velikoj Britaniji i razvijenom svetu, ali je sada, kako navodi Daily Mail, nakon desetina studija na ljudima ta veza i potvđena.

Istraživači su zaključili da je "verovatno da zagađenje vazduha može doprineti padu mentalnih sposobnosti i demencije kod starijih ljudi". Oni veruju da je primarni način na koji se to dešava tako što sitne toksične čestice prodiru u krvotok nakon što se udahnu u pluća. Zagađivači tada iritiraju krvne sudove i ometaju cirkulaciju u mozgu. Vremenom, to može dovesti do vaskularne demencije.

Takođe je verovatno da u retkim slučajevima veoma male čestice zagađenja vazduha mogu proći krvno-moždanu barijeru i direktno oštetiti neurone.

Demencija, zaboravnost, starost, starenje Foto: Shutterstock

Iako je veza uspostavljena, još nema dovoljno dokaza da se kaže koliko je slučajeva demencije rezultat zagađenja vazduha. Neke studije sugerišu da je do petine pacijenata sa bolešću povezano sa izlaganjem toksičnim zagađivačima.

Komitet za medicinske efekte zagađivača vazduha, na čelu sa profesorom Imperijal koledža u Londonu Frankom Kelijem napravio je izveštaj od 290 stranica. Istraživači su sproveli 70 studija na ljudima, koje su uključivale istraživanje zasnovano na populaciji, odnosno informacije preuzete od opšte javnosti, i eksperimente u laboratoriji.

Decenijama je poznato da zagađivači vazduha mogu da doprinesu srčanim oboljenjima, moždanim udarima i drugim problemima sa cirkulacijom čineći krvne sudove užim i tvrđima. Naučnici su teoretisirali da ovaj proces može dovesti i do vaskularne demencije, koja je uzrokovana oštećenjem krvnih sudova u mozgu i koja je drugi najčešći oblik bolesti nakon Alchajmerove. U izveštaju, istraživači su rekli da su dokazi za ovo postali jači u poslednjih 15 do 20 godina.

- Smatramo da postoji jak razlog da efekti zagađivača vazduha na kardiovaskularni sistem imaju sekundarni efekat na mozak... Mislimo da je verovatno da takvi efekti utiču na dotok krvi u mozak. Čini nam se verovatno da bi takav efekat mogao dovesti do oštećenja mozga. Zbog toga smatramo da je veza između izloženosti zagađivačima vazduha i uticaja na kognitivni pad i demenciju verovatno uzročna u odnosu na ovaj mehanizam. - navodi se u izveštaju.

Najopasniji tip zagađenja vazduha poznat je kao PM2,5, čiji prečnik je manji od 2,5 mikrometara. To je četiristoti deo milimetra, ili oko 3 procenta širine ljudske kose. Neki naučnici veruju da PM2,5 takođe može imati direktan uticaj na mozak, putujući direktno iz pluća u mozak putem krvotoka.

Trenutni dokazi sugerišu, kako se navodi u izveštaju, da samo mali deo sitnih čestica može proći krvno-moždanu barijeru, kao i da  nije jasno da li ih dovoljno može ući u mozak i izazvati dovoljno oštećenja da dovede do demencije.

- Ovo očigledno ide u prilog sugestiji da bi čestice materijala koje uđu u mozak mogle da izazovu štetne efekte - napisali su.

U studijama na životinjama, pokazalo se da izduvni gasovi dizel motora stvaraju inflamatorni odgovor u mozgu i oštećuju ćelije. Ali nije jasno kako ovo utiče na ljude.

- Smatramo trenutnu bazu dokaza neadekvatnom za direktnu kvantifikaciju efekata zagađivača vazduha na kognitivni pad ili demenciju - ogradili su se istraživači.

Video: Ćerka je dozivala, ali ona nije reagovala, a onda joj je prepoznala glas i briznula u plač

(Telegraf.rs)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    31. jul 2022 | 14:46

    Сад имају и оправдање - кад се смањи производња и ваздух ишчисти, доћи ће себи?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA