Vreme za opuštanje i odluka da ne radite ništa korisni su za mentalno zdravlje

 
 
  • 0

Umetnost nečinjenja je praksa koja ima dokazane koristi za mentalno i fizičko zdravlje, kao što su snižavanje krvnog pritiska, opuštanje skeletnih mišića i izoštravanje fokusa bez ikakvog posebnog napora

Prihvatanje prakse da u svoj dnevni lli nedeljni raspored uvrstimo i "totalni nerad" ili "nečinjenje" može stvoriti određenu nelagodu, jer nismo tako navikli da funkcionišemo u stalnom grču i stresu od poslovnih i privatnih obaveza, nedostatku vremena i jurnjavi. Ali, ako pokušate da izvedete ovaj zadatak - da ne radite ništa, ostanite dosledni u svom planu i nameri i obavezno dišite duboko.

Jasno je svima da je sama ideja da ništa ne radimo pomalo zastrašujuća i nezamisliva, a mnogi smatraju da je to situacija koju treba izbegavati, jer slobodno vreme je "đavolja rabota". Savremenom čoveku ovi trenuci nerada su strani, kao da ih se boji ili misli da će mu neko spočitavati to što je odvojio par sati samo za sebe i mentalno "resetovanje".

Kako piše portal PsychologyToday, ljudi koji su dopustili sebi "luksuz" otpuštanja svega imaće koristi za mentalno zdravlje, čak i na kratko. Nakon poslednje dve i po godine kada nam je zbog pandemije bilo uskraćeno mnogo toga i ograničeno po pitanju putovanja, poslovnih izazova, druženja, kulturnog života..., svi smo željni svih ovih aktivnosti i života kao takvog.

Opustanje, sreca, mentalno zdravlje Foto: Shutterstock

Ipak, ne bi bilo loše da razmislite o onim trenucima kada ne radite apsolutno ništa, jer mnoge od nas u današnje vreme kontinuirane izloženosti stresu muče anksioznost, negativne misli i zabrinutost.

Neki od nas su skloniji katastrofalnom razmišljanju, ali svi s vremena na vreme brinemo. Ovo je sasvim normalno, ali kada nervoza ili strah ometaju vaš svakodnevni život, posao ili odnose, to je ozbiljnije i možda će vam trebati profesionalna pažnja.

Imajte na umu da prihvatanje "prakse nečinjenja" može stvoriti određenu nelagodost, jer je to usvojeno kao nespojivo i suprotno načinu života savremenog čoveka, a kao prihvaćeno se smatra preopterećenost obavezama, stalna jurnjava, važni poslovi, rokovi...

Stručnjaci su za Psihology Today otkrili nekoliko taktika koje se mogu koristiti za umanjenje uznemirenosti upravo u trenucima kada odlučite da ne radite ništa.

1. Sačekajte minut-dva

Podsetite sebe da uvek možete da zaustavite ono što radite i da nastavite sa normalnom aktivnošću kad god želite. Ipak, sačekajte nekoliko minuta pre nego što to učinite i vidite da li će nelagodnost povodom toga proći.

2. Dišite duboko

Ostanite dosledni u svom planu i nameri da ne radite ništa osim da dišete duboko, polako, da biste smirili tremu. Počnite sa sporim i dugim izdisajem, a zatim udahom onoliko duboko koliko je udobno.

Nastavite sa ovim načinom disanja najmanje jedan minut. Pažljivo disanje je efikasna strategija koja se može primeniti na sve simptome anksioznosti.

3. Povežite se sa svojim čulima

Ako se vaš nivo udobnosti nije poboljšao, prizemljite se odmah! Pogledajte oko sebe četiri objekta koja su vam poznata i prijatna. Slušajte tri poznata zvuka, možda zujanje ventilatora ili frižidera, cvrkut ptica, rad mašine za pranje sudova... Pronađite dva predmeta koja su umirujuća na dodir i pogladite ih — poput ćebe, džempera, kućnog ljubimca ili tople mokre krpe. Negovanje bilo kog vašeg čula daje osećaj smirenosti.

Sada se vratite na to da ne radite ništa. Izaberite dan za početak, onaj u kome ćete verovatno biti neometani hitnim zahtevima. Odaberite kratak vremenski period, na primer 30 minuta, i sačekajte neke unutrašnje sugestije poput: „Mislim da ću pogledati kroz prozor“ ili „Lutaću po svom stanu ili kući“.

Opet, cilj je da se ne radi. Dakle, nema sređivanja kuće ili šminkanja... Izađite na terasu, u dvorište, na ulicu, u park... Samo primetite to u šta gledate, osećate, vidite ili mirišete.

vožnja kolima - uživanje Foto: Shutterstock

Vaše misli i emocije su dragoceni izvori informacija za vas i o vama u "procesu nečinjenja". Iako je ovo proces sličan meditaciji, cilj je prihvatiti i ceniti svaki trenutak iskustva, a ne samo odustati od misli. Ovo je možda prvi put u vašem životu kada možete lutati okolo kao malo dete bez plana i jednostavno biti radoznali šta to tačno posmatrate.

Umetnost nečinjenja je praksa koja, kada se jednom ugradi u vaš život, ima dokazane koristi za mentalno i fizičko zdravlje, kao što su snižavanje krvnog pritiska, opuštanje skeletnih mišića i izoštravanje fokusa bez ikakvog posebnog napora.

Video: Priredio sebi spa uživanje u blatu: Meda rešio da se rashladi i to u velikom stilu

(Telegraf.rs)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA