Otkriveno koliko brzo ponovo možemo da se reinficiramo korona virusom

 
 
 ≫ 
  • 2

Koliko dugo smo zaštićeni od ponovne zaraze korona virusom?

Omikron varijanta BA.5 korona virusa promenila je pravila igre kada je reč o zaražavanju. Evo šta za sada eksperti znaju, koliko imunitet sada traje.

Pre samo nekoliko meseci verovali smo da su šanse vrlo male da se zarazimo korona virusom koji smo nedavno preležali.

Naučnici su verovali da smo sigurni od ponovne infekcije najmanje šest meseci nakon preležanog kovida.

Ipak, sa pojavom nove varijante omikrona BA.5 sve je više novih reinfekcija i kovid je detektovan kod mnogih koji su već imali jednu, a možda i dve infekcije.

- Reinfekcije se dešavaju usled nekoliko razloga koji uključuju relaksirane mere (nošenje maski i socijalnoi distanciranje svedeno je na minimu), opadanje antitela i dodatne virusne mutacije koje su dovele do slabljenja imuniteta na nove podvarijante omikrona - kazao je Pablo Penaloza- Mekmaster, asistent profesora mikrobiologije i imunologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Ilinojsu.

Pored aktuelnog korona virusa postoje još četiri korona virusa koji cirkulišu i izazivaju prehladu.

foto Pixabay foto Pixabay

Poznato je da korona virus može ponovo da inficira ljude u proseku nakon 12 meseci od preležane infekcije.

Iako je postojala nada da ćemo na kraju steći imunitet krda, izgleda da se kovid ponaša kao i drugi korona virusi kojima smo izloženi iz godine u godinu.

Mutacije koje su se do sada dešavale pomažu virusu da izgleda pomalo nevidljivo za antitela koja je naše telo proizvelo tokom prethodnih infekcina i vakcinacija.

- Teško je odrediti koliko su ljudi podložni ponovnoj infekciji- kazao je Albert Šou doktor za zarazne bolesti na Jejlu.

- Taj trenutak u velikoj meri zavisi od toga kada ste poslednji put vakcinisani i kakvo je stanje vašeg imuniteta, vaše godine i prisustva drugih bolesti organizma - dodao je.

Varijanata kojom ste bili zaraženi takođe utiče na rizik od ponovne infekcije. Jedna studija iz Katara otkrila je da je efikasnost pre-omikronske infekcije (poput delte ili alfe) protiv BA.5 infekcije efikasna oko 28 odsto, dok je efikasnost omikronske infekcije protiv infekcije BA.5 bila blaža za 80 odsto.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    25. jul 2022 | 11:05

    Prestanite da prskate avionima, bežaćete u njima jednog dana...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA