Naučnici upozoravaju da reinfekcija korona virusom za 80 odsto povećava rizik od ove bolesti

 
 
  • 1

Svako ko je preležao kovid imao je drugačije iskustvo

Oboleli od korona virusa doživljavaju različite vrste simptoma i oni mogu da budu i psihološke i fizičke prirode. Prema najnovijoj studiji korona virus bi mogao da ostavi dugoročne posledice po naš organizam.

Širom sveta na početku je novi talas korona virusa, a kako prenosi britanski "Express" u Ujedinjenom Kraljevstvu jedna od 19 osoba je trenutno inficirana koronom.

Kako se pandemija nastavlja, ova situacija uključuje sve više ljudi koji boluju od kovida drugi, a možda i treći put.

Sa ponovnim infekcijama veća je i opasnost od razvoja drugih stanja. Podaci iz velike britanske studije koju je sproveo Kraljevski koledž u Londonu pokazuju da je rizik od dijabetesa porastao za 80 odsto kod pacijenata sa korona virusom.

Pored porasta rizika za obolevanje od dijabetesa povećan je i rizik od nepravilnog rada srca kao i krvnih ugrušaka u plućima.

Ovo je alarmirajući podatak za sve one koji su mislili da je kovid sličan običnoj prehladi ili gripu.

dijabetes foto: pixabay.com

Studija ipak kaže kako povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti vraća u normalu sedam nedelja nakon što ste dobili pozitivan test na koronu.

Ipak, rizik od dijabetesa traje duže, čak šest meseci nakon infekcije.

- Lekari su svesni potencijalnog povećanog rizika za svoje pacijente, a posebno su posvećeni tome kako mogu da smanje rizik od dobijanja dijabetesa u prva tri meseca nakon infekcije. Ovo se najbolje sprečava poboljšanom ishranom i vežbanjem - kazala je dr Ema Rezel-Pots sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Ova studija može da bude veliki šok, ali doktorka ističe da postoje određeni faktori koji objašnjavaju ovu pojavu.

Istakla je da su kovid pacijenti u njihovoj studiji bili uglavnom gojazni i imali su predispozicije za razvijanje dijabetesa.

Ipak, umirujuće je to što se rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti nakon nekog vremena od bolesti vraća na početne nivoe, samo što rizik od dijabetesa traje nekoliko meseci.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA