Lovorov list: Dragocen začin jelima koji ima široku primenu

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Tako sarma, kiseli kupus, pasulj prebranac, domaća supa... nisu autentična jela ako u njima nema lorbera

Lovorov list ili lorber se koristio još u srednjem veku u medicinske svrhe. Stari Grci su lovorikama ukrašavali glave pobednika, rimske vojskovođe su posle bitaka njime „dezinfikovale“ svoje mačeve jer se na neki način i tad znalo za njegova antiseptička dejstva.

Zbog svoje aromatičnosti i posebnog ukusa koji daje pojedinim jelima, sušeni listovi lovora su jedna od najčešćih biljaka koje se koriste kao začin u kulinarstvu. Tako sarma, kiseli kupus, pasulj prebranac, domaća supa... nisu autentična jela ako u njima nema lorbera. Lovorov list se kuva u jelu i vadi pre serviranja i konzumacije, jer se sam list teško žvaće i vari.

Veoma je cenjeno eterično ulje lovora, što u kozmetici, što i u medicini. Snažno analgetsko i fungicidno delovanje čini eterično ulje lovora važnim sastojkom u tretiranju razlilitih bolova.

Sajt "Healthline" iznosi podatke studija iz 2008. godine koje su pokazale više dragocenih dejstava ove biljke. Zbog bogatstva polifenolima, koji su moćni antioksidanti, dovodi se u vezu sa pomoći koju bi lovorov list mogao imati u regulisanju, pa čak i prevenciji dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti, što  zahteva dalja istraživanja.

Zbog svojih antiseptičkih svojstava, lovor pomaže u smirivanju infekcija i simptoma gripa, a neka istraživanja upućuju na moguća blagotvornog dejstva lovorovog lista na zalečenje povreda i rana kao i na umanjenje stomačnih tegoba.

A zašto se lovor dodaje u jelo?

Svako se od nas uverio u aromu koju list lovora daje svakom jelu, a različiti kulinarski sajtovi navode jedan poseban razlog zašto se lovorov list dodaje konkretno u crveno meso. Nisu presudni samo aroma i ukus već i to što lovorov list u mesu rastvara štetne masnoće, tačnije pretvara trigliceride u monolipide.

Posebno mesto u kuhinji list lovora ima u vreme hladnih, zimskih dana, kada se manje krećemo i jedemo težu hranu. Zato je lovor tu da podstakne dobro raspoloženje, ali i olakša varenje, smanji nadimanje.

(Telegraf.rs)

Video: Poslednji autobus sa BAS-a krenuo za Ljubljanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS

    9. jul 2022 | 14:47

    Volim ga, ali ga u supu ne stavljam...u čorbe naravno, pasulj, podvarak, ali supa...jok 😊

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA