Nataša ima alergiju na snažne emocije: "Održavanje sebe u životu je posao sa punim radnim vremenom"

 
 
  • 0

Ona je toliko zabrinuta za svoje zdravlje da je isplanirala sopstvenu sahranu kada je imala samo 20 godina

Nataša Kouts (27) je britanska gimnastičarka koja ima sindrom aktivacije mastocita, odnosno, ova devojka je alergična na "snažne emocije".

Mastociti ili Erlihove ćelije su krupne lutajuće ćelije vezivnog tkiva, koje se stvaraju u koštanoj srži i putem krvi dospevaju do vezivnog tkiva.

Za Natašu, promene u njenom telu poput znojenja ili smeha, mogu da izazovu alergijsku reakciju opasnu po život.

Nataša je toliko zabrinuta da je isplanirala sopstvenu sahranu kada je imala samo 20 godina. Priznala je da čak i bezazlen izlazak može završiti katastrofom.

- Bila sam u izlasku s društvom i zasmejali smo se, a onda su mi otekli jezik i grlo. Jedna drugarica je pozvala hitnu pomoć, dok mi je druga pomogla da lekom sprečim gušenje - rekla je ona i dodala:

- Alergična sam na jake emocije. Svaka promena u mom telu, bilo da se smejem ili plačem, može izazvati hemijsku reakciju. To se dešava skoro svaki dan i više od 500 puta sam bila hospitalizovana.

Kada oseti da napad kreće, Nataša se uznemiri i pokušava da to potisne, u suprotnom završava lošijom reakcijom, što je za nju "začarani krug".

- Mastociti u mom telu su preosetljivi. Oni oslobađaju previše hemikalija kao odgovor na manji napad, kao što je ubod koprive ili netolerancija na hranu - kaže Nataša.

Kad je bila mlada, Nataša je često bila bolesna i imala je čudne reakcije na različite namirnice, ali je pretpostavljala da je samo "osetljiva". Međutim, prvo iskustvo anafilaktičkog šoka doživela je sa 18 godina.

- Bila sam na velikom javnom događaju kada sam odjednom osetila drhtanje, vrtoglavicu i nisam mogla da dišem - priseća se ona.

Lekarima je trebalo dve godine da otkriju zbog čega se Nataši dešavaju ovi napadi. Kako kaže, zbog svog stanja često izbegava određene društvene situacije.

- Unapred proučavam jelovnike, dodatno uzimam lekove i nadam se najboljem. Gde god idem, prvo moram da proverim gde se nalazi najbliža bolnica. Održavanje sebe u životu je posao sa punim radnim vremenom - zaključuje Nataša, a prenosi Daily star.

(Telegraf.rs)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA