U sladoledu se mogu naći ozbiljne bakterije koje su pretnja po zdravlje: Na šta treba obratiti pažnju?
Kako prenosi britanski "The Sun" jedna američka kompanija koja proizvodi sladoled dovedena je u vezu sa širenjem smrtonosne bakterija listerije, zbog koje je 22 ljudi hospitalizovano u deset zemalja širom SAD-a.
Otopljeni sladoled i drugi deserti mogu da budu pravi inkubator za razvoj opasnih bakterija, a ne samo meso i mlečni proizvodi.
Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti jedna osoba je preminula, a jedna trudnica je izgubila bebu zbog zaraze ovom patogenom bakterijom.
Listerija je posebno opasna po starije od 50 godina, trudnice, plod u razvoju, novorođenčad i osobe sa smanjenim imunitetom. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, infekcija ovom bakterijom u trudnoći čini čak trećinu svih slučajeva listerioze, a poznato je da može da izazove prevremeni porođaj, pobačaj ili da ostavi ozbiljne posledice čak i smrt novorođenčeta.
Zdravi odrasli ljudi obolevaju ako je hrana masivno kontaminirana ovim mikroorganizmom.
Kada je sladoled opasan po zdravlje?
Omiljena letnja poslastica je opasna kada se konzumira nakon što se otopila, pa je opet zamrznut u prodavnici. Sladoled se brzo topi na sobnoj temperaturi, a mlečna, slatka i vlažna sredina odlične su za razvoj bakterija, posebno kada se sladoled po drugi put otopi.
Najbolji način da to izbegnete je da vratite kutiju sladoleda nazad u zamrzivač nakon što ste u činiju izvadili količinu koju nameravate da pojedete. Ukoliko iz činije zahvatite sladoled dva puta istom prljavom kašikom, takođe izlažete hranu zarazi od bakterija.
Kako prepoznati bolest?
Na početku bolesti javljaju se samo blagi simptomi, povišena temperatura, groznica i bol u mišićima tako da bolest liči na grip. Simptomi od strane gastrointestinalnog trakta, mučnina, povraćanje, dijareja, mogu biti jedini simptomi bolesti, ali češće su uvod u ozbiljnije simptome. Obično su praćeni perzistentnom temperaturom i opštom slabošću organizma.
Simptomi se obično javljaju oko 12 sati posle konzumiranja kontaminirane hrane.
Istraživanja su pokazala da je oko 20 puta veća osetljivost žena u trudnoći na listeriju u odnosu na druge, zdrave odrasle osobe.
(Telegraf.rs)
Video: Milkšejk od kuvanog sladoleda: A mislili ste da je nemoguće
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.