7 zdravstvenih prednosti višanja: Ovo voće obiluje vitaminima i mineralima

   ≫ 
  • 0

Sezona ukusnih višanja je zvanično počela, a prodavnice i tezge na pijacama obiluju ovim crvenim voćem.

Višnje su veoma dobre za zdravlje iz više razloga, tvrde naučnici, a prenosi "Healthline". Poznate su po svojim brojnim lekovitim svojstvima i antioksidativnom dejstvu.

Bogate su vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijumom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima.

Višnje imaju brojne zdravstvene prednosti, a mi smo za vas izdvojili njih šest.

1. Nesanica

Višnje sadrže melatonin, koji doprinosi kvalitetnom i mirnijem snu. Inače, melatonin je hormon koji proizvodi pinealna žlezda u mozgu.

2. Štite od slobodnih radikala

Višnje obiluju fenolnim jedinjenjima - snažnim antioksidantima koju štite nervni sistem i sprečavaju oksidativni stres. To je bitno za starije osobe, jer ih štite od neurodegenerativnih poremećaja poput gubitka pamćenja, senilne demencije i Alchajmerove bolesti.

foto Pixabay višnje; foto Pixabay

3. Moćno protivupalno sredstvo

Akutne upale odgovor su tela na povrede, infekcije, nepravilnu ishranu i alergene. Ako su upale dugotrajne, mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, artritisa, astme i dijabetesa.

Novija istraživanja nude sve više dokaza o pozitivnom delovanju višanja na smanjenje upala. U jednoj od studija desetoro ljudi tokom dve nedelje svaki dan je pilo 250 mililitara soka od višnje, nakon čega su im se značajno smanjili upalni procesi, normalizovao se nivo triglicerida i LDL holesterola - rizičnih faktora za razvoj srčanih bolesti.

4. Regulišu krvni pritisak

Višnje sadrže veliku količinu kalijuma i tako pomažu u uklanjanju viška natrijuma iz tela - vraćaju ravnotežu obima kalijuma i natrijuma, što pomaže u održavanju dobrog nivoa krvnog pritiska.

5. Čuvaju kožu

Antioksidanti su zaslužni za mlađi i zdraviji izgled kože, a njima višnje obiluju. Takođe, višnje mogu pomoći u uklanjanju tamnih mrlja koje znaju da se pojave usled oštećenja kože od sunca.

6. Održavaju ravnotežu pH u telu

Višnje su alkalne prirode, pa kad god se poveća procenat kiseline u telu, one mogu biti vrlo korisne za ravnotežu nivoa pH. Višnje neutralizuju kiselost u telu i sprečavaju želudačne tegobe i druge probavne smetnje.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA