Volite pivo? Najnovija istraživanja otkrivaju zašto je ono u određenim količinama dobro za organizam

Istraživači su otkrili da konzumiranje jednog piva dnevno može da poveća broj dobrih bakterija u vašim crevima

  • 1
pivo, pivnica Ova čaša podseća na vrstu „tulip”, koja se koristi za belgijske ejlove, ali je verovatnije „snifter”, iz koje se, pored belgijskih piva, piju i imperijalni staut, dupla IPA, pšenička ili voćna piva, itd. Foto: Freepik

Volite da popijete pivo uz večeru? To je, prema istraživanjima, veoma dobro za vas - ali samo budite sigurni da se držite jednog.

Portugalski straživači otkrili su da muškarci koji piju pivo svake večeri imaju zdravija creva. Ta navika bi, u teoriji, mogla da smanji rizik od razvoja bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca. Međutim, portugalska studija je utvrdila da i bezalkoholno pivo naizgled ima isti efekat.

Stručnjaci sa Univerziteta NOVA u Lisabonu, kako prenosi DailyMail, otkrili su da konzumiranje jednog napitka dnevno može da smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tako što podstiče dobre bakterije u crevima.

Devetnaest zdravih muškaraca, starosti između 23 i 58 godina, zamoljeno je da piju boce od 330 mililitara piva uz večeru svake večeri tokom mesec dana. Otprilike polovina piva je imala 5,2 odsto alkohola, dok su ostala bila bezalkoholna. Međutim, nije bilo kontrolne grupe.

Volonterima je rečeno da tokom studije ne menjaju ono što su inače normalno jeli ili pili niti da menjaju svoju rutinu u vežbanju. Do kraja eksperimenta nije bilo vidljivih razlika u težini muškaraca, masnoj masi ili nivou holesterola. Ali je analiza uzoraka fekalija — uzetih pre i posle studije — pokazala je da imaju veći raspon bakterija u crevima. Obe grupe su imale sličan porast dobrih bakterija, od sedam procenata.

Pivo proslava drugari slavlje Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Istraživači su rekli da je studija pokazala da konzumiranje jedne flašice piva, bez obzira na sadržaj alkohola, može da bude od koristi za zdravlje creva muškaraca. Studija se bavila samo lager pivom, očekuje se i da sve vrste piva imaju isti efekat na mikrobiome. Autori su rekli da piva sa većom količinom kvasca, poput nefiltriranih piva, mogu da imaju još bolij efekat.

Smatra se da pivo poboljšava mikrobiom - kolekciju bakterija i gljivica koje žive u nama - jer sadrži polifenole.

To su mikronutrijenti koji se prirodno nalaze u biljkama, a pivo je jedini izvor hmeljnih polifenola u ljudskoj ishrani. Industrija proizvodnje piva skoro isključivo koristi hmelj da bi pivu dala karakterističnu aromu i gorčinu, posebno u indijskom svetlom pivu. Smatra se da polifenoli mogu da stignu do stomaka, gde mogu da pomognu kontrolisanje koje će bakterije da napreduju.

Smanjena raznolikost bakterija u crevima povezana je sa dijabetesom i kardiovaskularnim oboljenjima.

Ipak, opijanje je neverovatno opasno, a postoje i studije koje sugerišu da samo čaša vina ili čaša piva svake noći u srednjim godinama može da ostari vaš mozak za dve godine. Zloupotreba alkohola do sada je povezana i sa nekoliko vrsta raka, bolestima jetre, pankreatitisom, srčanom insuficijencijom i oštećenjem mozga.

Stručnjaci preporučuje da odrasli piju ne više od 14 jedinica alkohola svake nedelje - šest pinti piva ili flašu i po vina. Ova studija je objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli kg

    17. jun 2022 | 19:35

    ili jesi LAV ili nisi💪💪💪💪💪🍺🍺🍺🍺💪💪💪💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA