Preeklampsija u trudnoći povećava rizik od hipertenzije i 10 godina posle porođaja

U prvih pet do 10 godina posle porođaja mnoge žene koje su imale preeklampsiju u trudnoći imaju povećan kardiovaskularni rizik koji prolazi bez simptoma

  • 0
Trudnica mobilni telefon Ilustracija; Foto: Shutterstock

Žene koje tokom trudnoće dobiju preeklampsiju su u većem riziku da dobiju hipertenziju 10 ili više godina posle porođaja u odnosu na trudnice koje nisu imale preeklampsiju, pokazuju rezultati istraživanja objavljenih u časopisu Journal of the American College of Cardiology

Problemi sa krvnim pritiskom javljaju se kod 20 odsto trudnica, a u težim slučajevima mogu da budu fatalni po majku. Prethodna istraživanja su pokazala da žene sa takvom zdravstvenom istorijom imaju, dugoročno gledano, veći rizik od srčanog i moždanog udara u narednih 20, odnosno 30 godina posle porođaja.

Ali, u prvih pet do 10 godina posle porođaja mnoge od ovih žena prolaze asimptomatski, uprkos tome što imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači predvođeni dr Lizom Levin sa Univerziteta Pensilvanija analizirali su podatke 135 žena, od kojih je 84 imalo istoriju gestacijske hipertenzije ili preeklampsije. Utvrđeno je da je kod ovih žena 2,4 puta veća verovatnoća da će u budućnosti razviti hipertenziju.

Od njih, samo manjem broju je dijagnostikovana hipertenzija, zbog čega istraživači podsećaju da su redovni pregledi od velike važnosti za sve žene koje imaju istoriju povišenog krvnog pritiska tokom trudnoće.

Šta je preeklampsija?

Kako piše eKlinika, preeklampsija je ozbiljan multisistemski poremećaj vezan za povišen pritisak u trudnoći koji komplikuje od pet do sedam odsto trudnoćа, 25 odsto je procenat komplikacija kod ženа sа hroničnom hipertenzijom, a neadekvatna funkcija posteljice kod ovog poremećaja često dovodi do zastoja u rastu ploda.

Prema rečima prof. dr Svetlane Vrzić Petronijević, hipertenzivni sindrom u trudnoći obuhvаtа hroničnu hipertenziju, gestаcijsku hipertenziju (hipertenziju koja se javlja u trudnoći), preeklаmpsiju koja se javlja samostalno i onu koja se nadovezuje na već postojeću hroničnu hipertenziju.

Ukoliko je hipertenzija u trudnoći udruženа sа klinički značajnim gubitkom belančevina u mokraći (proteinurijom većom od 0,3 g/dаn u 24-čаsovnom urinu), ondа se radi o preeklаmpsiji.

Video: Milošević: Trudnice nisu u riziku za teže forme bolesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA