Urođeni sifilis može biti opasan po novorođenčad: U SAD primetan porast broja potvrđenih slučajeva

 
 
 ≫ 
  • 0

Posledice urođenog sifilisa su veoma različite, ali mogu biti teške i opasne po život bebe

Polno prenosive bolesti su u porastu u SAD, što je vest koja se teško prihvata. Broj slučajeva raste i za gonoreju i za sifilis, uključujući urođeni sifilis - onaj koji se prenosi na fetus pre rođenja, što izaziva posebnu zabrinutost.

CDC izveštava da se broj slučajeva kongenitalnog sifilisa utrostručio od 2016. do 2020. godine, skočivši sa 641 potvrđenog slučaja u SAD na 2.148.

Van konteksta, brojevi sami po sebi ne govore celu priču — 2.148 je, na kraju krajeva, delić od više od 3,6 miliona beba rođenih u SAD 2020. Ali, skok se dogodio brzo i dramatično, a bolest ima tendenciju da izazove teške posledice, uključujući fizičke deformitete i smrt.

Šta je urođeni sifilis i koji su njegovi simptomi?

Urođeni sifilis nastaje kada se fetus inficira sifilisom u materici, kaže dr Plotzker za Pop Sugar, što se dešava kada neko ima sifilis tokom trudnoće i bakterija se prenosi na fetus preko placente.

Šanse da ga trudnica pozitivna na sifilis prenese na fetus tokom trudnoće zavise od stadijuma sifilisa i koliko dugo je osoba živela sa njim. Istraživanja kažu da je verovatnoća da će trudnice sa sifilisom u ranom stadijumu roditi bebu sa urođenim sifilisom ili doneti mrtvorođeno dete veća od verovatnoće trudnica sa kasnijim stadijumom sifilisa, koje ga imaju od jednu do dve godine.

Posledice urođenog sifilisa su veoma različite, ali mogu biti teške i opasne po život bebe.

Početni simptomi obično uključuju rane oko područja infekcije, kao što su genitalije, a ljudi sa sifilisom mogu kasnije razviti osip, simptome slične groznici i ozbiljnije zdravstvene probleme, uključujući slepilo ili paralizu.

Pre rođenja, moguće posledice kongenitalnog sifilisa su: gubitak trudnoće, prevremeno rođenje, abnormalnosti u skoro svakom organskom sistemu novorođenčeta, uključujući jetru, slezinu, pluća, krv, centralni nervni sistem (uključujući mozak), kosti i kožu (npr. osip i lezije).

Međutim, ako se ne leče, bebe sa urođenim sifilisom mogu razviti teške abnormalnosti koje mogu izazvati fizičke deformitete, slepilo, gluvoću ili smrt.

Vreme i tipovi simptoma variraju među odojčadima. Neki možda neće biti pozitivni do nekoliko nedelja nakon rođenja, tako da bebe treba da rade testove krvi svakih nekoliko nedelja.

Rani znaci uključuju plikove na rukama i stopalima; curenje krvi ili gnoja iz nosa; osip oko nosa, usta i pelenske regije i otečene limfne čvorove.

novorođenče, beba i mama, beba Foto: Pixabay.com

Kako se leči urođeni sifilis?

Koliko god posledice urođenog sifilisa bile ozbiljne, sa kliničke tačke gledišta, on se može sprečiti, kaže dr Plotzker.

Rana identifikacija tokom trudnoće, ukazuje dr Plotzker, osnova je prevencije kongenitalnog sifilisa.

Sifilis se može dijagnostikovati tokom trudnoće putem testova krvi, koji se rutinski rade pri prvoj prenatalnoj poseti.

- Svima se preporučuje da se testiraju na sifilis prilikom prve prenatalne posete, a ponekad i češće ako postoje faktori rizika - kaže dr Plotzker.

Lečenje penicilinom tokom trudnoće podrazumeva injekcioni penicilin koji je uobičajeni tretman za sifilis, sa jednom dozom ili tri doze koje se trudnici daju tokom tri nedelje.

- Ako je centralni nervni sistem uključen, onda se penicilin daje i tokom 10 do 14 nedelja. Penicilin leči i trudnicu i fetus. Kada se daje pravilno, i najmanje mesec dana pre porođaja, lečenje je izuzetno efikasno, približavajući se 100 odsto efikasnosti - kaže dr Plotzker.

- Što se ranije dijagnostikuje i leči prenatalni sifilis, to je bolji ishod u pogledu zdravlja bebe. Seksualni partneri će takođe možda morati da se leče kako bi se sprečila ponovna infekcija. Za osobe sa alergijom na penicilin mogu se koristiti antibiotici kao što su doksiciklin i tetraciklin - dodaje ona.

Nakon rođenja, dete izloženo sifilisu treba da se testira i ponovo leči penicilinom (ili drugim antibiotikom, ako ima alergije na penicilin), ako je potrebno.

Video: Saveti za bezbednost u i pored vode: Dete može da se udavi za manje od 30 sekundi

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA