Iskoristite sezonu trešanja: 4 zdravstvena razloga da ih konzumirate svakodnevno

   ≫ 
  • 0

Leto nam se bliži, a na tezgama se već mogu pronaći prve trešnje. Ovo ukusno voće bogato je vitaminima i mineralima, te višestruko doprinosi zdravlju i lepoti.

Trešnje su odličan izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala: kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, cinka, mangana i bakra.

Jedna šoljica trešanja, sadrži manje od 100 kalorija i 15 odsto dnevnih potreba za vitaminom C, piše Health.

Otkrivamo vam četiri razloga zašto bi ove sezone trebalo da uvrstite trešnje u svoju ishranu.

1. Pune su antioksidantima

Trešnje su moćan izvor antioksidanata i antiinflamatornih jedinjenja, koja usporavaju starenje i sprečavaju hronične bolesti, uključujući bolesti srca, Alchajmerovu bolest, dijabetes i gojaznost.

2. Podstiču varenje

Pomoću svojih kiselina i voćnog šećera, trešnje podstiču rad želuca, creva i pankreasa i samim tim podstiču i varenje.

Trešnje, voće Foto: Pixabay

Osim toga, trešnje izbacuju vodu iz organizma i na taj način rasterećuju srce i krvotok i aktiviraju jetru i bubrege.

3. Podižu nivo energije

Većina kalorija u ovoj voćki potiče iz prirodnih šećera u njima, koji poboljšavaju rapoloženje i podižu nivo energije.

4. Za jače kosti

Trešnje se takođe preporučuju i za otklanjanje simptoma i raznih zdravstvenih problema vezanih za osteoporozu, naročito kod žena u menopauzi, jer sadrže gvožđe i kalcijum.

(Telegraf.rs)

Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA