Vitamini i minerali su neizostavna karika dobrog zdravlja. Jedan od ključnih minerala za normalan razvoj i metabolizam je jod. Iako njegov značaj često zanemarujemo, pravilno funkcionisanje našeg organizma nije moguće bez joda.
Određena količina joda u organizmu je neophodna za pravilan rad štitaste žlezde koja kontroliše metabolizam i druge važne funkcije u samom organizmu, piše Verywellhealth.
Niski nivoi joda nisu jedini uzrok slabe funkcije štitaste žlezde. Ali nedostatak joda može da prouzrokuje abnormalno povećanje štitaste žlezde i druge probleme.
Važnost joda
Jod je mikronutrijent koji je neophodan za normalno funkcionisanje štitaste žlezde. Bez joda nema ni sinteze hormona štitaste žlezde tiroksina i trijodtironina koji su neophodni za normalno odvijanje metaboličkih procesa u organizmu.
U prirodi se jod nalazi u većim količinama u morskoj vodi, a u organizmu se najveće količine nalaze deponovane u štitastoj žlezdi. U organizmu se od celokupne količine joda, 70-80 odsto nalazi u štitastoj žlezdi. Jod se unosi u organizam putem hrane i preko kože.
Morska voda, vazduh i zemljište uz morsku obalu su bogati jodom, a samim tim i povrće koje tu raste. Udaljavanjem od mora smanjuje se količina joda u zemljištu.
Izvori joda
Štitna žlezda izvlači jod iz krvi i korisno ga upotrebljava. Joda najviše ima u morskoj ribi, morskim plodovima, šargarepi, spanaću, paradajzu, rotkvi, grašku, krompiru, pečurkama, jagodama, bananama, kupusu, luku i zelenoj salati.
Koliko joda je potrebno unositi
Prema Odboru za hranu i ishranu Nacionalnih akademija, preporučeni dodatak joda u ishrani kreće se od 90 miligrama dnevno za malu decu do 150 miligrama za tinejdžere i odrasle.
(Telegraf.rs)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.