7 namirnica koje mozak voli: Dobre su za koncentraciju i očuvanje pamćenja
Zdrav životni stil podrazumeva ne samo redovnu fizičku aktivnost i uzdržavanje od loših navika, već i pažljiv odabir namirnica
Kao što pojedine namirnice mogu negativno da utiču na zdravlje celokupnog organizma, pa tako i na zdravlje mozga, tako postoje i one koje bi trebalo uvrstiti u ishranu, jer povoljno utiču na rad ovog važnog organa.
Nutricionisti izdvajaju sedam namirnica koje nazivaju "prijateljima mozga" i preporučuju da ih uvrstite u ishranu.
1. Tamna čokolada
Ovo je možda jedna od najpoznatijih namirnica koja se često dovodi u vezu sa zdravljem mozga. Osim što pomaže koncentraciji, crna čokolada je bogata antioksidansima i materijama koje pomažu smanjenju rizika od srčanog udara.
Takođe, tamna čokolada može da ublaži stres i povoljno utiče na pamćenje.
2. Kafa
Mnogi ne mogu da zamisle dobar početak dana bez šoljice kafe. Osim što može brzo da razbudi, kafa je dobra i za izoštravanje fokusa i popravljanje koncentracije.
Kofein ima brojne zdravstvene prednosti, a posebno dobro utiče na naše kognitivne sposobnosti. Ali, vodite računa da ne preterate sa unosom kofeina i da uz kafu obavezno pijete običnu vodu ili limunadu bez šećera kako ne biste dehidrirali.
3. Orašasti plodovi
Orasi, bademi, indijski orah i lešnici su hrana koju naš mozak voli zbog prisustva dobrih masti. Preporuka je da na dnevnoj bazi pojedete šaku sirovih orašastih plodova - oni će blagotvorno delovati kako na mozak, tako i na krvne sudove u celom organizmu.
4. Borovnice
Borovnice su dobre za imunitet, kao i za poboljšanje krvne slike. Pored toga, ovo voće se preporučuje i kad se izlažete većim mentalnim naporima.
5. Semenke bundeve
One su mnogima omiljena grickalica, ali semenke bundeve su i hrana bogata proteinima i vlaknima. Konzumiranjem semenki bundeve povoljno ćete uticati na veštine pamćenja, ali i ubrzati sposobnost razmišljanja.
Semenke bundeve su takozvana superhrana za mozak. Pored toga, one su odlične za smanjenje nivoa stresa.
6. Riba
Nutritivno vredne ribe poput lososa, pastrmke i haringe bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje su neophodne za sve moždane antivnosti.
Omega-3 deluje i protivupalno. Preporuka je da unesete 100-120 grama ribe, dva do tri puta nedeljno. Kao alternativu možete jesti i sardine, koje su takođe bogate omega-3 masnim kiselinama.
7. Paradajz
Likopen, crveni pigment iz paradajza, koji je ujedno i snažan antioksidans, povoljno deluje na moždane ćelije i može da ublaži dejstvo slobodnih radikala.
Poželjno je da svakodnevno jedete paradajz dok mu traje sezona, bilo u obliku salate, bilo kao deo obroka.
(Telegraf.rs)
Video: Vučić: Rekonstrukcija Vlade od marta do juna, sa nekima da se pozdravimo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Tako je
Ziveli!
Podelite komentar