Oblik tela i zdravstveni rizici: "Jabuke" vreba srčani udar, a "kruške" problemi sa zglobovima

 
 
  • 1

Građa našeg tela i raspored masnoća mogu imati različit uticaj na unutrašnje organe

Oblik tela i zdravlje, Otkrijte koja bolest vam preti, Poster Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Svaka osoba na planeti može da svrsta svoju telesnu građu u jedan od četiri najčešća tipa - “jabuka”, “kruška”, “jagoda” i “peščani sat”.

U zavisnosti od toga gde organzam najviše skladišti masnoće, može se pretpostaviti i od kojih bolesti tokom života možemo da obolimo. Istina, genetika u većini slučajeva igra značajnu ulogu, ali ne smemo zanemariti ni stil života koji dovodi do najčešćih bolesti današnjice.

"Jabuka"

Ovaj tip građe karakteriše širi struk u odnosu na bokove. Poslednjih godina lekari prilikom pregleda pacijenata više obraćaju pažnju na obim struka nego na broj kilograma, jer upravo veći obim struka može da bude indikator za pojavu bolesti.

Žene koje imaju ovaj oblik tela u većem su riziku od srčanog udara nego muškarci. Takođe, više masti oko struka dovodi se u vezu sa povećanim rizikom od raka i dijabetesa.

Uz balansiranu ishranu, plivanje, vožnja bicikla i trčanje su aktivnosti koje čuvaju zdravlje srca.

"Peščani sat"

Najatraktivniji oblik ženskog tela zdravstveno može da bude rizičan, jer se osobe ovakve građe ravnomerno goje i u gornjem i u donjem delu tela.

Lekari upozoravaju da osobe koje imaju figuru “peščanog sata” mogu da budu izložene riziku od bolesti koje su povezane sa gojenjem - poput bolesti srca, moždanog udara, visokog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2.

Takođe, dame koje se mogu pohvaliti ovim izuzetno atraktivnom figurom u velikom broju slučajeva imaju malo veće grudi, što može da dovede do bolova u vratnom delu kičme, ramenima i leđima.

"Kruška"

Jače butine, bokovi i listovi karakterišu osobe čiji se tip građe upoređuje sa kruškom. Lekari smatraju da su “kruške” najmanje izložene riziku od dobijanja najčešćih savremenih bolesti i to objašnjavaju na sledeći način: masti se ne skladište oko jetre i srca, pa je samim tim smanjen i rizik od srčanog udara, moždanog udara i dijabetesa.

Osobe koje imaju ovakvu građu u riziku su da dobiju proširene vene, kao i degenerativne poremećaje zglobova.

"Jagoda"

Osobe koje su “jače” u gornjem delu tela i imaju tanje noge pate od nedostatka masti i mišića. One su u većem riziku od osteoporoze, a samim tim i od preloma, posebno u kasnijem životnom dobu.

Ilustracije: Nikola Jovanović

(Telegraf.rs)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA