Namirnice koje bi trebalo da jedete u maju: Sada su sveže i pravo je vreme za njih
Nutricionisti tvrde da je neke namirnice najbolje jesti u periodu godine kada ih najviše ima, jer tada pružaju i najbolje od sebe za naše zdravlje.
Maj je mesec u kome svake godine stiže novo voće i povrće, koje bi trebalo iskoristiti zbog nutritivnih vrednosti, ali i blagodeti koje donose našem zdravlju.
Majko povrće
Majski vrt nudi razne salate i lisnato povrće koje se ponegde moglo naći i u aprilskoj korpi: spanać, cvekla, zelena salata, rukola, celer, kao i rotkvice. Ono što posebno obeležava maj jeste sezona mahunarki: boranije i graška.
U maju stiže i prvi mladi krompir.
Spanać
Voda je glavni sastojak spanaća. Količina lipida i ugljenih hidrata u spanaću je mala, ali je zato spanać povrće sa gotovo najvećim sadržajem proteina.
Mnoge minerale možemo pronaći u spanaću: kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i fosfor. Od vitamina, spanać sadrži vitamin A, C, E, K, vitamine B-kompleksa (B6, B2, B1) i folnu kiselinu (vitamin B9). Takođe, spanać sadrži i omega-3 masne kiseline.
Cvekla
Cvekla je izuzetno bogata vitaminima B1, B2, C, kao i vitaminom B12, izuzetno retkom u namirnicama biljnog porekla, a tako važnim za vegetarijance. Obiluje belančevinama, mastima, ugljenim hidratima i mineralima - kalcijumom, kalijumom, natrijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, fluorom, manganom, bakrom, jodom, sumporom, litijumom, stroncijumom, bromom.
Lako je svarljiva. Ima visoku energetsku vrednost: 100 grama cvekle ima 189 kJ ili 45 kcal. Koren cvekle sadrži i do 10 odsto šećera.
Zelena salata
Zelena salata sadrži vitamine A i C, a od minerala ima gvožđa, kalcijuma, cinka, bakra, magnezijuma i fosfora. Vitamini B1, B2, B6, koji su neophodni za razmenu materija i funkcije nerava, kao i za stvaranje belančevina, sadržani su u ovoj namirnici.
Rukola
Rukola sadrži visoke nivoe folne kiseline i antioksidanata kao što su vitamin C, K i A, tako da se uspešno bori protiv slobodnih radikala. Prepuna je karotenoida, kao i mnogih drugih minerala kao što su kalijum, mangan, gvožđe i kalcijum, a svi od njih su potrebni elementi u ljudskoj ishrani.
Rotkvice
Što se tiče nutritivne vrednosti, 100 grama rotkvica sadrži 15 kcal, 233 miligrama kalijuma, 39 miligrama natrijuma, 3,4 grama ugljenih hidrata, 1,6 grama dijetetskih vlakana i 0,7 grama proteina.
To što sadrži samo 15 kalorija, ni gram proteina i uopšte nema masti, jasno ukazuje na to koliko su rotkvice zgodne kada rešite da dovedete liniju u red i skinete neki kilogram – nakon zime, na primer. Takođe, pruža oko 30 odsto dnevne vrednosti vitamina C, koji ojačava imunitet, kao i male količine vitamina B, kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.
Boranija
Sadrži dosta lekovitih materija, veoma je korisna namirnica i dobar prirodan antioksidant, kao i lek za prevenciju i lečenje raznih bolesti.
Odlična je za anemiju, bronhitis i bolesti srca i krvnih sudova, a pokazalo se i da ima pozitivno dejstvo na imunitet, pomaže u lečenju prehlada i gripa, dobar je saveznik i u borbi protiv stresa, a pospešuje i izlučivanje otrovnih materija iz organizma.
Grašak
Zahvaljujući visokom nivou proteina i vlakana, grašak će vam podići nivo energije, a ovo povrće sadrži i mnogo vitamina K, koji često ne unosimo u dovoljnim količinama, a od velike je važnosti za zdravlje kostiju.
Grašak je odličan izvor vitamina, gvožđa, vlakana, antioksidanata i proteina.
Mladi krompir
Krompirići sadrže vitamine, minerale i antioksidante, što ih čini zdravom namirnicom. Brojne studije pokazale su da krompir pripremljen na zdrav način pomaže držanju pritiska i šećera u krvi pod kontrolom, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava imunitet.
Majsko voće
Svako godišnje doba ima svoje voće. Kako stručnjaci kažu, voće nam donosi najviše benefita kada ga konzumiramo baš tokom njegove sezone, jer u suprotnom, može do nas doći sa smanjenim sadržajem vitamina i minerala. Otkrivamo koje voće treba uključiti u ishranu tokom ovog perioda kako biste ojačali svoj imuni sistem.
Jagode
Bogate su vitaminima C i A, kalcijumom, kalijumom, gvožđem i mnogim drugim hranljivim sastojcima.
Trešnje
Trešnje su po prirodi pune antioksidanata i vrlo su hranjive. Sadrže vitamin A, vitamin C i vitamine B, magnezijum, gvožđe i kalijum. One pomažu varenju, a sa melatoninom koji sadrže usporavaju starenje ćelija i imaju antikancerogena i anti-upalna svojstva.
(Telegraf.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.