
Demencija i senilnost su neke od najčešćih bolesti starijih ljudi. Ovu bolest, koja izaziva probleme sa pamćenjem i drugim kognitivnim veštinama, ima oko 50 miliona ljudi, a gotovo 10 miliona novih slučajeva se dijagnostifikuje svake godine, kažu podaci Svetske zdravstvene organizacije.
Dobra vest je da se uz promene u ishrani može odgoditi starenje mozga. Najvažnija promena koju možemo da uradimo jeste da u ishranu unesimo omega-3 masne kiseline.
Mozak kao i koža, ali i svi drugi organi, stari, a omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za zdravlje ovog organa.
Prema mišljenju stručnjaka, masna riba je najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja. Losos i haringa imaju najviše nivoe omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama.
Upravo zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključimo u svoju ishranu za bolje zdravlje mozga.

Naš mozak sadrži puno masnih ćelija i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. To znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom novih ćelija, što je krucijalno za kognitivno zdravlje, pamćenje i opšte funkcionisanje mozga.
Međutim, dobrobit omega-3 masnih kiselina ne staje samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a pomažu i u održavanju nivoa triglicerida i smanjuju simptome artritisa.
Isto tako, brojna istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprečavanju demencije i Alchajmera, obe bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.
Video: Nutricionistkinja Ana Petrović o modernim supernamirnicama
(Telegraf.rs)
Video: Srbi koji pešače na KiM naišli na oluju na putu ka Beogradu
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Nesa2701
Losos,pa gde to najskuplje
Podelite komentar